vinelskerens våte drøm

Ann-Maris innlegg.

Anlegg og utstyr for vinproduksjonDet er catch 22 på en litt annen måte, om man elsker vin må man også elske Portugal, og elsker man Portugal, ja da sitter man i vinkaggen og har det toppers.

Det har vært en blomstrende vinindustri i Algarve i 3000 år. Ikke alltid like fremgangsrik, og ofte fnyst av. Det varme klimaet gjør nemlig at vinene blir naturlig veldig alkoholsterke, men syrefattige. Men 3000 års prøving og feiling har gitt resultater, og idag høster man gjerne druene tidlig, begynnelsen av august, og det funker. Idag lages det fortreffelige viner her, og Marianne og jeg har planer om å jobbe oss gjennom dem i løpet av vinteren. It`s a dirty job, but someone got to do it. Vi tar saken, og skal rapportere om gode og mindre gode resultater.

Rundt om i Algarve finnes fremdeles mange bittesmå produsenter, og landet har over 500 druesorter, så mulighetene er tilstede for det meste. Fremdeles finnes beintråkking av druene, hvilket gjør at bitre kjerner og stilker ikke knuses. Fotpressing heter pisar a pè, og jeg håper å få se det i virkeligheten. Jeg vet om en svensk vinbonde i Serra de Caldeirao, kanskje vi åler oss inn på henne en eller annen gang. Hun og hennes mann driver både  på gamlemåten og mer moderne. Moderne med ståltanker og temperaturstyring og alt på stell for den hvite, og gamle 1000 liters terrrakottakrukker  (talhas) for den røde!

For oss som kommer fra puritanismens høyborg er det naturligvis en fest i seg selv å vandre rundt i dagligvareburikken og velge og vrake i et heftig utvalg. Ikke alltid like vellykket, men alltid spennende.

Tilgangen på billig vin gjør også at vin, både bordvin, portvin og madeira er like vanlig i matlaging som buljong er hos oss.«Alle» gryter, gratenger,supper og cataplanaer får et godhjertet vinglass, og gjerne også aguardente, et brennevin gjort på medronho, Arbutus unedo. De  jeg har smakt har ikke lokket til videre forskning, men det skal finnes gode også.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s