Er myggen egentlig utrydningstruet?

Ann-Maris innlegg.

«Når den nest siste mygg er död, kan fremdeles en avhentes lys levende på mitt soverom»

Pottebordet, plass til det meste.

Chiliplante som har gitt frukt hele vinteren.

Her om dagen innfant sommeren seg. Ikke för hadde gjestene fra nordenfor frosset seg gjennom etpar uker surt aprilvär, med regn og vind, ja så kom sommeren idet de satte seg på flyet, sånn er loven. Nå er det herlig temperatur, hagen vokser så det knaker, alle samtaler avrundes med «nei, jeg får gå og prikle tomater/chili/paprika»—noe må prikles, pottes, ompottes, vannes, gjödsles – og så forfra igjen. Alle besök Marianne og jeg avlegger hos hverandre er merkelig om ikke en fröplante eller stikling eller begge deler bytter eier. Det er vårens natur. Og för man får sukk for seg, ja,så er pottebordet overfylt, ingen fröplante kan kasseres, jeg mener – 10 forskjellige chiliplanter må da väre en menneskerettighet? Og etpar nye tomatsorter – ja, i tillegg til de gode gamle- et must.

Gode gamle myggspiralen, forbedret med et dryss kanel! Og alle de andre.

Men så er det myggen. Man kunne kanskje tro at her er i törreste laget, men nei- en balje vann blir en overlivlig myggbiotop i en farlig fart, og jeg har et veldig anstrengt forhold til mygg. Etter at de har tanket blod hos meg får jeg kjempestore hevelser og trenger smörelse og tröst – men får jeg tröst? Ikke. Mygg er selektive og synes ikke Mariannes blod er noe tess, så hun bare overser/overhörer beistene og smiler overbärende når jeg jamrer meg. Sukk.

Aprikostreet mitt er bare 3 år gammelt, men er igang.

Hadde aldri forestilt meg Helge som «grönn mann», men…

Da er det fint at jeg har gleder i form av modne aprikoser, appelsiner og japanmispel. Dessuten gror det i rasende fart i grönnsakhagen, fra nå er det bare ekstrem törke som kan ödelegge. Men jeg har samlet mange tusen liter regnvann, og sparer på kranvannet så godt det går. Det er lenge til julebadet! Og oppvasken blir liten så lenge menyer består av bröd og vin. Om sommeren er varm mat oppskrytt, jeg er jo glad i mat, så til hösten….Dog har jeg eksperimentert meg frem til en matvaffel: Lite egg i rören, salt og ikke sukker, revne kokte poteter, revne chouricopölser, bacon,chili og vips – varm mat uten nevneverdig oppvask.

Sommeren er her, og lenge leve livet ute på terrassen!Og da Tone og Helge var her i april, ja da var det så kaldt og vått at Helge fikk utfolde seg ved grillen. Tone vasket opp, det kaller jeg solidaritet. Og regnfrakken var jo kledelig? Eller?

 

Dog ikke fra min hage – Sao Jorge i Lisboa.

Melia azedarach, også kalt persisk syrin. Fikk den av Katarina i Tavira for 3 år siden, den er blitt fantastisk flott.

Bare en detalj fra terrassen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s