Vi har også vær.

Ann-Maris innlegg

«De Espanha, nem bom ventos nem bom casamento»  oversatt » Fra Spania kommer dårlige vinder og dårlige ekteskap». Portugisisk ordtak.

Ikke all dårlig vind kommer vel fra Spania. Men hvor været enn kommer fra, så har det vært fryktelig mye av det det siste året. Stormflo, styrtregn, jordskred, skogbranner,  tørke, orkaner, iskulde med sne, sandstormer fra Sahara….i det hele tatt. Her jeg bor har ingen kuldegrad ålet seg innpå,men naboer bare få kilometer unna, har våknet til frosne chiliplanter og slukørete engletrompeter, ille.  Hos meg var det bare 2,7 plussgrader for etpar netter siden, fiberduken ligger klar.

I den andre enden av gradestokken – sist sommer bød på lange perioder med temperaturer godt over 40+, og man kan jo ikke akkurat si at det jevner seg ut heller. Stekhete somre og store eukalyptusskoger er en forferdelig kombinasjon, det inviterer til skogbranner, og kombinert med kraftig vind er det noe av det nifseste jeg kan tenke meg. Og ikke før er sesongen for skogbranner over, så fulgte styrtregn, og uten skog til å holde på jorden, ja, så blir det jordskred. Algarvejorden er tung og leirete, nærmest kvabb. Når den sklir ut er det likså farlig som sneskred. Og sne – joda Portugal har hatt og har rikelig med sne i vinter, heldigvis bare nordpå, men det er mye vinter igjen!

Og hvor vil jeg nå med alle disse meteorologiske betraktninger? Bare understreke at den som fremdeles ikke tror at klimaendringer er noe og mase om,må være så vennlig å trekke hodet opp av sanden og innse jo før jo heller at dette går skitt. Og gi opp tanken om at «det lille jeg kan gjøre monner ikke». Muligvis ikke, men det vet vi faktisk ingenting om. Kanhende at det enkeltmennesker gjør, samlet er omkring strået som brekker kamelens rygg. Ikke vet jeg. Jeg bare vet og ser at siden jeg flyttet hit som klimaflyktning bare for få år siden, har mangt og meget endret seg.

Algarve er jo forferdelig tørt, og sist  høst ble vannreservoarene ikke på langt nær fylt opp. November og desember skal liksom være veldig våte måneder,med ny giv for neste års vekst og grøde,men når hele desember bød på 8,5 mm regn,  og november 140 mm, ja da lover det ikke godt. Jeg,og mange med meg, samler jo vann så fort det drypper litt, men det monner jo bare i våre private hager. Ingen hjelp for helheten, jeg er redd for at det blir som Ole Paus har sagt,dog om noe helt annet: «Det er hårde tider,og ennå verre skal det bli»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s