Fra mygg til skorpioner – og alle de andre styggingene.

Ann-Maris innlegg.

Var det nå egentlig nödvendig for Noa å ta med to kålsommerfugler»? Min egen fundering.

Han syntes vel det var rett og riktig. Ham om det. Jeg bor sånn til at jeg mistenker at alle insekter som finnes i Europa finnes her hos meg, og jeg er ikke glad for det. Jajaja, jeg vet hvem som er bestövere og må väre tilstede, og jeg vet hvem som er rovinsekter som tar ekle fluer. Og sånn bortetter. Men jeg behöver ikke like dem av den grunn.Dessuten er insekter programmert til å ta de som er mindre enn dem selv. Jeg er betydelig större enn en veps, men  de attakkerer meg likevel, og siden jeg er allergisk, så er det ikke morsomt.

Objektivt sett er det mange som er verre, og dessuten tar jeg med noen som ikke engang er insekter. Jeg bare sorterer småkryp i 3 grupper, «insektologer» får tilgi meg! Sånn ser min insektverden ut:

 1. Ubehagelige, farlige, kjempefarlige.  Jeg synes veps er ille, fordi jeg ofte blir stukket, sånn er det. Her er veldig mange forskjellige vepsearter, en art er fredelig og vi kaller den bare vannveps. De får sogar egen vannskål, ferdig med den. Så er det noen digre beist som skremmer vettet av meg når de kommer susende inn på terrassen om kvelden. Jeg tror det er den som i Norge heter geithams og i Sverige bålgeting.  Vespa crabro.Stikk skal väre veldig smertefulle. Andre steder i Portugal skal det ha dukket opp en enda större slektning, Vespa mandarina, enda giftigere. Og så en versting; Thaumapotoea pityocampa-pinjeprosjesjonspinner.

  «lang lang rekke, ingen utav rekka går»…

  Sommerfugl-stadiet er ikke noe å mase om, men larvene er helt dekket med neslehår som setter seg fast i alt og alle, og når de kommer ut av sitt lille lune hjem, henger de fast i hverandre på sin vandring ut i verden, og utgjör en alvorlig fare for mennesker, og for hunder, som jo er litt dumme og skal sniffe på alt. Neslehårene kan väre dödelig.  Neste på min skumle liste er Scolopendra cingulata Skolopender.

  Skolopender, funnet på terrassen, usj!

  Riktignok spiser den fluer, men også edderkopper, som er fredet hos meg, altså fy. Den har giftig, men ikke dödelig bitt.  Denne elendighets-listen kan jo passende rundes av med en Buthus occitanus. Gul skorpion.

  lånt bilde, har ikke mött den, heldigvis.

  Giftig, men ikke dödelig, evt. om man dör av sjokket ved å möte den. Jeg har ikke mött den, men hansker anbefales om man graver i lövhauger og andre gjemmesteder.

 2.  Min yndlingshategruppe. De krapyl som gjör sitt ytterste for å ödelegge hagen min. De er mange. Snegler, liljebiller, kålsommerfugler, oldenborrer, gresshopper, bladlus, maur—i det hele tatt. Akkurat nå er Melolontha – oldenborre verstingen.

  Disse har spist seg fete på planterötter,

  Det er en bille, og larvene deres lever av planterötter. Og rett som jeg legger merke til at en plante ser litt sluköret ut,ja så tar jeg den ut av krukken den bor i, og joda, det meste av röttene er spist opp, og det kryr av ekle gulgråhvite fete larver, så ekle at ikke engang en oldenborremamma kan like dem (tror jeg) Om våren er naturligvis Pieris brassicae, kålsommerfuglen ille, med sine digre eggkladasker under blomkarse-og kålblader, klare til å fryktelig fort bli glupske larver som kan renspise alle korsblomstrende ting i hagen på no time.

  ca. 200 kålormer på gang, huff,

  Jeg sitter stille og ser på til utysket har funnet et passende blad. Når hun er ferdig å legge egg og flyr avgårde, går jeg og lager eggeröre. Så har vi  Lilioceris lilii, liljebiller, de små lakkröde beistene som kan spise liljene i et forrykende tempo,og legge mengder av egg, Renspiste liljer er et sörgelig syn.  Så har vi Gastropoda, snegler. Her er nesten bare snegler med hus, greitt å plukke vekk, heldigvis er ikke Iberiasneglen her, for tört tenker jeg. Og sist av marodörene på verstingliste er Acridoidea, gresshopper.

  udyret hadde tenkt seg avocadoblader til frokost

  Her er veldig mange arter, og alle er glupske. Fra bittesmå gulbrune tusseladder til digre beist på opptil 8-9 cm lange, og hver cm kropp skal ha mat, og udyrene er skråsikre på at dyrket grönt er det beste, jeg har ikke svermer av bibelske proporsjoner, menjeg har så det rekker. Når bare skjelettet er igjen av et blad på en vakker plante, ja da heier jeg på kattene som elsker gresshoppejakt.


 3. Mye bedre enn sitt rykte.

  Men så er det jo noen jeg gjerne beskytter, for eksempel Araneida, edderkopper. Jeg vet jo at mange får ståpels bare av å se et bilde av en edderkopp, men de er og blir nyttige. Jeg vil heller ha edderkopper enn fluer! Sånn er det.  Og noen flotte medlemmer av familien Mantodea – knelere. Et rovinsekt som jeg virkelig beskytter,ingen skal röre mine knelere!

Flink kompis, spiser fluer,lus og andre gufninger.

Kanskje albinokneler, kanskje bare kneler!

received_492710431220427

Skulle blitt knelere, men dessverre ödela jeg det.

Men dessverre så er etpar av kattene dypt uenige med meg i det spörsmålet, så noen av dem dör på terrassen,(ikke kattene,knelerne),men man kan si at de faller på ärens mark! Dessuten har jeg for noen år siden i ren uvitenhet tatt kverken på en kokong med knelerbarn, jeg skammer meg.

Dette ble en forskrekkelig oppramsing av uhumskheter, og ennå har jeg ikke nevnt alminneligheter som mygg og knott og maur og og og, ingen beskrivelse nödvendig. Men jeg har den store insektboken på 546 sider (det er derfor jeg fikser de latinske navnene) Plantelatin er helt ok, men insekter…noe tungebrekkende.

IMG_20180930_194304

Hun blander seg inn i redigeringen.

Det kryr av dem, riktig elegante er de.

Ikke like elegant, men god som gull.

Det er ikke bare Finnmark som har mygg!

Nå skal jeg ikke nevne insekter mer för til våren, lover. Jo forresten: Alle dere som faller i staver over vakre sommerfugler, tenk på at de sniker rundt i hagen din og legger egg som blir til larver……..bare nevner det. Men runder av med litt ymse fra mitt liv med insekter. P.S. Mens jeg skriver dette,kom det en PR-kåt kneler og slo seg ned på tastaturet, den må få väre med!

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s