Druer er mer enn vin.

Ann-Maris innlegg.

«Seek more strenght for weaker spine, no grape grows on sinner’s vine»                    Munia Khan.

Druer nok til alle

Om  Munia Khan har rett, ja da er jeg ingen stor synder. For på min vinranke gror det aldeles overdådig! Riktignok er det spisedruer og ikke vindruer, men la gå. Jeg har 4 planter,men denne ene er altså spisedruer,for eksempel er de glimrende som isbiter i hvitvinen en varm dag. Dessuten er den leverandör til alle de frokostblandingrosiner jeg kan önske meg, vinblader til dolmades, til bare å spise i forbifarten,og ikke minst-til skygge. Sist sommer var den det flotteste jeg kan tenke meg som parasoll.

Finere klatrestativ skal man lete lenge etter

De andre rankene blir beskåret på dannet vis, det vil si aldeles kort ved örene. Men denne ene – sjefsranken – får vokse helt fritt og vilt. Fritt og vilt betyr MYE! Den står altså så lagelig til for å gi skygge at hård klipping finnes ikke i min verden. Skygge er 1.prioritet på terrassen om sommeren, så mange ranker = mye blader=mye skygge. Dessuten er den et fantastisk klatrestativ for kattene. I det hele tatt mange grunner til å la den vokse hei vilt.

Husvert Celestiano ristet på hodet og viftet med saksen, men han om det. Vinranken og jeg sto imot, og ranken vokste. Og vokste. Og vokste.Fint tenkte jeg. Og så begynte den å sette blomster,mange. Og druekart, mange. Og Celestiano fortsatte å riste på hodet, og ville at jeg i allefall måtte ta bort halvparten av klasene. Ikke tale om. Druene vokste aldeles overveldende, og ettersom sommeren skred frem og druene modnet, ja så ble det så tungt at rankene fikk hengebuk og ble alvorlig hinder for ferdsel på terrassen. Alle har jo hört om vinlöv i håret, men söte klisne druer i håret? ikke helt det samme.

Nödlösningen ble et tvilsomt arrangement med stor tung sandbötte med bambuspinner, strips og i det hele tatt.

Starten på druetörkingen

Men nå er mange hundre kilo! druer innhöstet. Mye frosset til isbiter for kalde hvitvinglass og ennå fler törket til rosiner til uante mengder frokostblanding.

Fjorårets oppbinding må vekk

Og en sten på 35 kilo holder den på plass på taket til utebadet. Godt jobbet. etterpå drakk vi hvitvin med fjorårsdruer i.

Neste sesong närmer seg og må planlegges litt bedre. Marianne har deltatt i brainstorming, og har dessuten en gardintrapp. Vi fikser det. Unge vinranker er föyelige, vi har vridd hovedranken hardt höyre om, stöttet den i 50 liters Avocadopotte med bambusstötte. Og hovedranken hviler nå på taket til utedoen (utedoen = WC, vask, bidet, dusj og badekar, så kom ikke der)!

Der er ranken fanget hos avocadoen

Nye sideskudd får vokse ut, druer får komme som de komme vil, skygge er i sikte, og heldigvis er drueinnhöstingen langt unna. Da må Mariannes gardintrapp i sving igjen. Hun får utbytte i druer og rosiner, og noen glass vin mens det gror.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s