Få ting blir som man har tenkt…

Ann-Maris innlegg

«Pris ikke dagen för Alfandega har stengt».

Jeg er neimen ingen julestresser. Så sant pinnekjöttet er i hus, ved likeså, og årets endimensjonale juletre bygget – ja da kan vanligvis roen senke seg, og Sölvguttene kan fylle stua med vakker sang, pinnekjött og kongerökelse sper på med julelukt. Men denne julen ville det seg ikke. Jo, alt over nevnt i skjönneste orden, men: Når tollen griper inn i julepostens gang, da skjärer det seg og alt går galt.

Kjäre statsminister Erna, kan du fikse Norge inn i EU sånn at julegavene til klimaflyktende nordmenn ikke blir konfiskert?

Min norskepakke kom til Lisboa 5. desember, og stoppet der,og så kom brev fra posten om at varedeklarasjonen var ufullstendig. Argument om at mottager ikke skal vite på forhånd hva som gjemmer seg bak nissepapir og silkebånd ble avvist. Mye e-post frem og tilbake,de fleste på ubegripelig byråkratportugisisk. Tlf. til giveren, avklart innhold, varedeklarasjon. Ikke godkjent.

IMG_20171231_145946

Abrakadabra som sier at de tar godt vare på saken.

Så begynte jeg telefonterror. Det meste endte opp i null etter all tasting 1 for ditten og 2 for datten. Men i et lyst öyeblikk fikk jeg  fatt på en hyggelig, men urokkelig mann på klageavdelingen. Han sa at ved personlig fremmöte på tollkontor i Lisboa, 30 mil bort, så var det håp.

OK, sånn fikk det bli. En svenskepakke ble fast «bare» fordi postfolket måtte streike litt, 3 dager för jul.

Men så kunne Lisboatur kobles sammen med at et barnebarn skulle mellomlande i Lisboa, og med litt koordinering kunne det kanskje bli vinn-vinn? Jakt på bussbillett. Bussselskapets nettsider lå nede, selvfölgelig. Det er ifölge loven om tingenes iboende faenskap som det skal väre. Vel, en tur til en billettagent i Almancil, vi skulle jo likevel ut på kålrotjakt.

IMG_20171221_110809

Magdalena fikset billett etter livsfarlig gatekryssing

IMG_20171228_091045

I henhold til forannevnte lov kan jeg dessverre ikke få kjöpt billett p.g.a. PC-crash. Det er nesten ikke til å tro, men hyggelige Magdalena kan ikke annet enn å slå ut med armene og väre lei seg. Jeg kan forsikre at Marianne og jeg ble også en smule oppgitt, så vi skar rett over gaten og tok en öl mens vi vurderte neste mulighet. Og mens vi satt der litt molefunkne, ja, så kom Magdalena jumpende over gaten og med verdens bredeste smil, ny PC i hus, og billett sikret. Hun var like glad som vi var, virkelig.

Så ble det busstur midt på natten, men pyttsan. På tollkontoret 10 minutter etter åpningstid OG KÖNR. 58, hjertet sank til anklene. Hjelp! Rommet var fylt med 57 andre utlendinger på den store pakkejakten. Jeg snakket med flere av dem, samme problem. Min tur, slusing til ny kö. Tolleren som skal forklare kompliserte tollregler for

IMG_20171227_105735

Digre lokaler hos tollpost, mange gode beslag antagelig.

 

utlendinger fra hele verden kan absolutt bare byråkratportugisisk. men omsider dukker det opp en språkmektig og vennlig mann. Nå er jeg bare 4 uutfylte skjema fra den forjettede pakken! Det er de samme opplysningene og samme skjemaene som de jeg allerede har. Men omsider sier mannen at «OK, du får den tidligst om 4 timer, best imorgen». Jeg kjenner at jeg er slått på målstreken, forteller at jeg har reist langt og må hjem idag. Og tenk, tolleren vrir seg bare litt, men så får han en genial ide, et gjennombrudd virkelig, han sier nemlig at «men du kan jo få den i posten»! Og jeg undrer på om vi er tilbake på rute ett!

Jaja, men mötet med Hugo på flyplassen var strålende, og mye klemmer og gledestårer, så var det bussen igjen, hjem pakkelös bortsett fra 2 dobbelpakker Wasa Husman knekkebröd, det er jo også noe.IMG_20171227_114716

Og da er det bare venting på at toll og post gjör et nytt trekk.

Men Sölvguttene sang vakkert, og det skal bli et flott nytt år, det er i alle fall mitt önske for alle våre venner, Marianne skriver også under på det. Og neste år får pakken komme i hennes navn.

Godt nytt år!

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s