Årskavalkade i miniformat

Ann-Maris innlegg

» Må din kaffe väre sterk og dine mandager korte i det nye året». Ukjent kaffedrikker.

Det er absolutt tiden for både tilbakeblikk og fremtidshåp. Om jeg var en stor kronikör ville jeg naturligvis berette om mitt syn på året som gikk med store ord og sterke meninger. Meninger om storpolitikk, kriger, flyktningkriser, klimaödeleggelse og mye annen elendighet fra året som gikk. Men jeg tror elefantene får ta det, så får jeg som maur pusle med mitt. Svulstige nyttårsbetraktninger blir det nok av.

Storkjeftet nyttårstaler

Storkjeftet nyttårstaler

I min lille verden her i Sao

Bras er det langt mellom de store hendelser som kan komme med i den store verdens kommentarfelt. Appelsinplukkerne plukker sine appelsiner, korkfabrikken tar imot lass etter lass med digre korkflak, og man ser lastebiler med johannesbrödlass og jeg undrer virkelig på om verden kan bruke all denne svarte, innskrumpne fröbelgen som ikke virker särlig attraktiv. Om jeg er en aldri så glad odler av mange ting, så strever jeg med å bli glad i johannesbrödfrukt. Også fordi jeg har et tre i hagen som legger omtalte belg fra seg i hauger på terrassen min, sammen med visne blomster som inneholder et fargestoff som smitter av på gulvet.

Johannes er en gris.

Johannes er en gris.

Altså, her er et fredelig liv, og når verden står i brann og det store bildet er bare mörkt, og min störste private bekymring er at kålsommerfuglene er igang, da har jeg et godt liv. Arbeider i hagen, strever med språket, og akkurat nå gleder meg til besök fra Sverige. Datter Grethe var her i sommer. Da sveipet gradestokken omkring 40+ og Grethe led under det. Nå karrer temperaturen seg opp mot 2o på en god dag. Sönn Thor som er sol-ogvarmetilhenger de luxe,kommer nok til å si som da han var barn: «Mamma, Grethe fikk mest, urettferdig»!

Jeg har som rett og riktig er beskåret vinrankene for noen dager siden. Men husverten min var innom igår og lurte på hvorfor jeg ikke hadde rört den som har laaaange ranker som jeg har bundet opp mot taket.

Kan absolutt ikke klippes, sommerskygge er uunnvärlig.

Kan absolutt ikke klippes, sommerskygge er uunnvärlig.

Han var enig i at sommerskygge av vinranker er en fin ting.  Bladfellingen er litt jobb, men jeg har tid nok, og komposten skal jo ha mat.

Og mat, det er viktig. Jeg er blitt veldig glad i matmarkedet her i byen, lördag morgen er best, alt man kan önske og litt til. Jeg hadde en bekjent fra Norge med dit forrige lördag, hun forlot stedet med en diger kalkun og var bekymret for muligheten til å få den inn i stekeovnen i huset hun leier for vinteren. Som dere forstår, det er fullt opp av bekymringer. Alle burde ha sånne bekymringer, for hvem ville ha tid til kriger f.eks. om de må feie terrassen hele tiden og ikke får orden på kalkunen. Da kanskje de ikke ville strekke seg lenger enn til ökologisk krigföring mot kålsommerfugler? Jeg bare lurer. «Tenk om det ble krig og ingen kom»? Astrid Lindgrens lysende utsagn!astrid2

Sånn kan man fortape seg i funderinger. Mer närliggende er funderingen på hvilke trär som skal ofre noe kvist til morgendagens pinnekjöttgryte. Johannes kanskje? Marianne hadde pinnekjött julaften, jeg skal ha nyttårsaften. Spesialimport, godt å ha forståelsesfull familie nordpå.

Altså, oppsummering av året i min lille verden: Livet er godt, når man stenger ute den store verdenen. Tar man den inn over seg, da gjelder Leonard Cohens siste,  nesten som et rekviem :»You want it Darker».

Men i alle fall, Godt nytt år, og uansett verdens tilstand, så har jeg en skummende drikk til midnattsslaget imorgen.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s