De 5 årstider

Ann-Maris innlegg

«Sommer: Den tid det er for varmt for å gjöre det som var for kaldt å gjöre om vinteren». Ukjent.

For mye av det gode er akkurat passe. Ta for eksempel nylig henfarne oktober:

Rapporter fra litt lengre nord sier at fimbulvinter er på vei. Riktignok er rapporten fra Danmark, dansk versjon av fimbulvinter er kanskje ikke adekvat for en nordmann, men likevel.

Egentlig Danmark

Egentlig Danmark

Stygge foto er innkommet fra både Norge og Sverige, vinterdekk, vinterved, vintersko og andre ord med prefikset vinter- ikke trygt. Og bröytestikker! Bröytestikker er et varsel om elendighet på alle vis. Når spesialbiler med utstyr for automatisk nedsetting av bröytestikker mellom Tidaholm og Falköping er i farta, da er det bare å finne frem vintertöflene. Synkronisert med bröytestikkene er butikkenes lokkerop om raggsokker, polvotter og akebrett. Og sommerens grillmat og egendyrkete tomater er byttet ut med historier om varmende höstgryter, lussekatter, tilbud på ribbe og pinnekjött. Den årlige melding om at det i år blir mangel på ribbe/pinnekjött/smör/mandler og juleträr.juletre

Det nye landet mitt er velsignet med 5 årstider, litt «ekstra alt». Helt sant. Fordi vinteren er så kort, bare noen våte og vindfulle uker , fort overstått og det livgivende regnet er bare godt, ja, da blir det plass til en årstid ekstra. Og et guddommelig godt innfall har valgt to vårer. Det er så godt uttenkt! Som gartner og hagenörd kan man jo ikke annet enn å elske det. Nå er tiden for å sette poteter, markedene har flust med settepoteter med prydelige groer, og tradisjon tilsier at bondebönnene skal i jorden 1.november.

Bondebönner og poteter, alt i orden.

Bondebönner og poteter, alt i orden.

Fruktträr skal plantes nå, og vinterblomstrende ting som stemor, ringblomst og blomkarse er i farta. Mine stemorfrö er fra Hjo kommunes kasserte vårblomster, årgang 2015. Sådd for 3 uker siden og prikleklare idag, sånt kan jeg like.

En av de siste dagene i oktober var det en storslagen hagemesse her i Sao Bras. Et forlokkende utvalg av planter som ga sterkt habegjär. Jeg hadde, som hjelp mot svak karakterstyrke, bare kontanter og ikke bankkort. Lurt, men lave priser og bilen parkert veldig närt gjorde at blant annet et aprikostre fikk bli med hjem.  For en stund siden fikk  jeg et glass aprikossyltetöy av Katarina i nabolaget, får se om jeg snart kommer i kapp.

Her skal det bli aprikoser håper jeg.

Her skal det bli aprikoser håper jeg.

Denne miksen av vår og höst passer meg perfekt. Ingenting haster, litt hjemmehjelp fremdeles hos Marianne, men hun er bedre, og en vakker dag kommer hun kanskje syklende, god som ny. Og ikke hålkeföre. Ingen bröytestikker. Ingen kolonnekjöring. Fint.

Men man kan kose seg i solen, med fatle.

Men man kan kose seg i solen, med fatle.

Og denne ekstravåren har også gitt mer fuglekvitter i hagen, antagelig trekkfugler, de er vel på vei til Afrika? men sitter i trärne her og får seg et godt måltid för sjarmöretappen over til Marokko. Dessverre vet kattene godt at det er mye fugler just nu, og Gullungen tok en svarttrost her om dagen. Jeg liker det ikke, men alle formaninger preller av. Heldigvis hender det ikke ofte, kokt fisk er lettere å spise, ikke så mye fjär.

Fy! Ikke tillatt

Fy! Ikke tillatt

Samtidig som det altså er en slags vår, er det også höst naturligvis. Jeg har 2 bokstavelig talt store «griser» som fyller terrassen med blader, kvister og aborterte blomsterstander;

Bougainvilleaen legger ut en matte av höyblader, og Johannesbrödtreet griser med blomsterstander som er bittesmå, mange, og misfarger gulvet. Men jeg forteller meg selv at förstnevnte er vidunderlig vakker, og at sistnevnte gir etterlengtet skygge når sommertemperaturen drar seg mot 40+.

En vakker sölekopp.

En vakker sölekopp.

I min fortid finnes det etpar år som lastebilsjåför i Finnmark. Derfor vet jeg det jeg beöver å vite om uvär, kolonnekjöring, bröytebiler, stengte veier og de omtalte bröytestikker. Derfor kan jeg med krav på troverdighet erkläre at 5 årstider og uten vinter er bedre!

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s