Latmat

Ann-Mari’s innlegg.

«Den som ikke arbeider, skal heller ikke ete» Paulus’s 2.Thessalonikerbrev.

Og derfor blir spisingen litt tuslete om dagen. Det er for varmt for arbeide, og -intet arbeide -ingen mat. enkelt. Men jeg har bestemt at plantevanning og katteomsorg er arbeide,så litt mat, men hva?

For varmt for det varme, men bröd, tomater (egendyrkete), frukt og en ostebit i ny og ne, det får duge. Men så er det jo sånn at jeg er jo så glad i mat,og der oppstår etpar dilemma: (Og hva heter dilemma i flertall)? Orker jeg å gå inn på kjökkenet? og om jeg orker, skal jeg lage noe eller bare skjäre en melonskalk? Vanskelige spörsmål, besvares ofte med nei. Min egen fikenavling i år, 1 stk. monner ikke, men den smakte jo fortreffelig.dsc00986

Men matglad som jeg er, så har jeg etablert snarveier, smutthull, nödutganger og lettvintlösninger. Det inkluderer ikke kjöpepizza, MacDonald’s eller lignende , bare egne lösninger. Forresten tror jeg hösten närmer seg; jeg fikk nemlig lyst på en kjöttbit forleden, et sikkert tegn. Det ble ikke kjött, men en lekker liten utbenet og fylt örret,  grillet innpakket i vinblader, ikke feil.dsc01001grillfiskfin-fisk

Men altså lett, fort og godt? Mitt svar på Kinderegg er noe i fryseboksen, og jeg snakker ikke storkok av 20 porsjoner gryterett! Noe så trist! Tenk på det: 5 timer kjökkentjeneste og 20 prikk make bokser i frysen med 20 prikk make gryteretter, hva er det å glede seg til? Ikke i mine usleste mareritt. Derimot: Alle de små, snertne smaksforsterkere som kan fikse hva som helst; Denne er en favoritt, og hylende enkel:

3 vanlige lök , 4-5 fedd hvitlök, en skalk selleri (eller en liten håndfull löpstikkeblader), chili etter smak og 10-15 cm chourizo. Alt grovhakkes og deretter kjöres det i blender til en grovkornet masse. fyll det over i plastposer, flat ut til 2-3 cm tykke, frys. Ferdig frosset er denne greia veldig enkel og brekke opp i passe biter til å sette smak på hva som helstdsc01054. Poteter, pasta, ris, kikerter – alle stiger i gradene med en bit av denne godklumpen. Stek noen kalde poteter i chiliolje+ 1 bit godklump, litt ostetopping om du er kjempesulten.

Eller har man en pastaslant? Litt godklump og litt tomatsaus (hjemmelaget eller fra ICA), litt ost og vel bekomme. I det hele tatt, alt kan bli godt på under 10 minutter, jeg har klokket det inn.

Og siden det er sommer og varmt så blir brödet til kavring på ingen tid. Da skjärer jeg det opp i terninger som jeg steker i chili-og hvitlökolje til de er passe brune og sprö og lekre.dsc00989 Kan brukes til alt unntatt blötkake. En tallerken tomatsaus som kan stige i gradene og kalles suppe, dryss med krutongene og bedre blir det ikke. Men man må naturligvis ikke glemme et glass vin til.

Tilbake til min stusslige fikenfangst, en bekjent som hörte om det,tilböd öyeblikkelig fiken fra et tre eldre enn min ettårspinne. Og sånn fikk jeg fikset meg noen glass fikenchutney, når trangen til et stykke Brie kommer over meg blir det godt tilbehör. Da kan kjöttspisingen vente litt til.

dsc01007

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s