Et parti sjakk, noen?

Ann-Maris innlegg

«Even a pawn can take down a queen» Chandra Hahn.

(Oversatt til hagespråk: selv en liten drittsekk av en liljebille kan totalödelegge en kongelilje).

Kan vel hende at få holder med i at sjakk og hagestell er omtrent samme sak. Men det er det, nemlig.

Hagen min her i Sao Bras er ny, her var bare Bougainvillea, Oleander og sitrusträr da jeg kom hit.

Fint, men ikke nok.

Fint, men ikke nok.

Samt et fantastisk Johannesbrödtre.Det trenges uhorvelig mange planter, og det meste av arealet er stygge sementgulv. Altså må jeg istedet for rabatter ha mengder med krukker, og kanskje et oppbygd bed langs en mur.(Jeg har hört at oppbyggelighet skal väre så bra). Hvor sjakkspill passer inn?

Logisk. Et saktegående, noen ganger stillestående spill. Som hagearbeid.

greitt, men her må noe hende.

greitt, men her må noe hende.

Hagearbeid i mai er som lynsjakk – ikke mye betenkningstid, bare hive seg frempå og håpe at det var et smart trekk. I januar er det langdrygt og stillestående, särlig nordpå. Der kan det väre mange måneder mellom trekkene, om man ikke regner med rosedekking med fordums juleträr.

Åpningen er särdeles viktig. Det er viktig å ha et visst kjennskap til motstanderen og motstanderens stötteapparat.

mitt stötteapparat kan dessverre bli litt ukonsentrert iblant.

mitt stötteapparat kan dessverre bli litt ukonsentrert iblant.

Ellers er det kjört. Videre må man regne med å bli attakkert på det sleipeste, regn med at motstanderen kan väre stormester og ha mange snedige trekk på lager. Man må ha killerinstinkt, og evne og vilje til å vinne, selv med usle odds. Remis, matt og patt er ikke aktuelt- det er sjakk matt over motstanderen som gjelder.

Jeg har både i sjakk og i hage nedkjempet motstandere i fin stil, men det finnes stormestere der ute….. Eksempel:

Melianthus, truet av hvitflybrikken.

Melianthus, truet av hvitflybrikken.

Jeg oppdager at en Melianthus major står litt kinkig til, men en löper ved navn ‘Nero de Toscana’ kommer mellom og ordner opp. Katastrofe unngått, bare for å oppdage en smygende fare: Jeg ser klart at om et par trekk kan min kjäre Calamondin bli utsatt for et angrep av en bondeknöl med höy ph og veldig aggresiv.

Så er det alle rokadene, det er korte og lange, de avlöser hverandre, motstanderen har brikker som på hagespråk heter hvitfly, kålsommerfugl, skjoldlus, snegler, liljebiller og meldugg. De er alle slu, snedige og kan trekke hylkjapt, eller vente meg ut, alt ettersom.

Andre ganger gjör jeg et velplanert bondeoffer; en fröplante som likevel ser tufs ut kan ofres, jeg får en ledig potte,og vips et tårn frem.Kanskje en blomstrende Cassia?

Cassia, må ut av for trang potte....

Cassia, må ut av for trang potte….

Og sånn går nu dagan! Tapte et parti her om dagen, på ussel planlegging, enda jeg så på värvarslet at motstanderen sto sterkt, med et fryktelig lavtrykk godt plassert. Etter det er jeg litt molefunken. Etter reglene skal det ikke komme 71 mm regn på 1 dögn,brikkene mine veltet omkull og partiet var kjört.

Men skam få den som gir seg. Neste parti er mitt. Jeg har nemlig mengder av ekte håndstjålne marmorflis fra et nedlagt stenbrudd i närheten. De er iferd med å bli en 5 meter lang og 80 cm bred rabatt. Der står brikkene mine fjellstött, til jeg gjör neste trekk!

marmor- stöldbegärlig gods som svenskene ville sagt.

marmor- stöldbegärlig gods som svenskene ville sagt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s