Inne,ute, trendy,Harry…maten vi lever og dör av.

Ann-Maris innlegg

«Helsekost gjör meg syk»! Calvin Trillin

Mat er blitt så vanskelig. Surdeig, pölseproduksjon på kjökkenbenken, crossover, lag osten din selv, kast ut barna og bygg rökeri og bakerovn i barnerommet, bli vegetar, nei forresten bli vegan, eller enda bedre – militant vegan Puh!vegan

Bli prepper?? Jotakk, en stadig voksende gruppe som lagrer overlevelseskit i garasjen og aldri går ut uten å väre forberedt på DEN STORE KRIGEN. Har kjöpt restopplaget av vannkanner på Biltema, og våger ikke fortelle noen hvor det er gjemt, for noen kunne få for seg i en snever vending å ville rane til seg vannet, batteriradioen, det egentörkete kjöttet og 250 kg ris.prepper

Det er ikke greitt. Og for å gjöre mat ennå vanskeligere, alle de som får allergisjokk av hvasomhelst mellom skummet melk og reker, og alt mellom der. Det var enklere för. Jesus gjorde vann til vin, og ingen stilte spörsmål om sulfittinnehold. Han fikset strandparty for 5000 mennesker,  bröd og fisk, og hva vi vet var det ingen som maste om glutenallergi.jesus

Så har vi alle bekymringer om hvor maten kommer fra, hva den het för den döde og hvilket språk den snakket, bare se på restaurantmenyer. «Bare svensk mat på svenska bord» eller «Norsk mat er best» og antagelig samme tullprat i de fleste land. Österlen, Sveriges mest odlingsvennlige distrikt har så mye kadmium i jorden at den, inkludert ökomaten, er farlig. Vätternrödingen anbefales ikke for gravide på grunn av kvikksölv. Östersjötorsken er selvlysende av fosfatutslipp fra landbruket.Taretorsken fra Möre smaker olje, og i Oslofjorden er utslipp av medisiner, p-piller og narkotika så stort at fisken blir kjönnsforvirret , närmest nye arter – HBTQ-fisk. Disse eksemplene er bare fra mine närområder. GMO, Belgisk Blå, burhöns og salmonella ikke nevnt engang.

Fint lite vi kan gjöre annet å lage maten selv så langt som mulig, med råvarer vi stoler (litt) på. «Fra jord til bord» höres jo fint ut, men for den som bor i blokk på Böler, gjenstår da geriljaodling i parken, ikke lett.

Jeg pröver å dra friske strå til min egen stakk. Dyrker litt og unngår ferdigmat.

egen avling, bondebönner.

egen avling, bondebönner.

Men jeg har ingen illusjoner om bondens marked eller fiskemarkedet, forurensing finnes overalt, og dessuten har jeg jo klart for meg den gamle sannhet at «selv den strikseste vegan må gå all ködets gang» Så det så.

Jeg er absolutt over middels interessert i mat, og ja, jeg har surdeig! Mitt nye hjem har også eget rökeri og en flott bakerovn, så hvem vet? Men ikke just nå. Men en liten oppskrift, dagens middag, singelporsjon.RIMG3841

1/2 chourizo eller linguicapölse, 1 lök, 2 fedd hvitlök, en liten chili finhakkes og surres i stekepanne til fettet smelter ut av pölsehakket. Tilsett 2 skrelte poteter i terninger, en liten bit hakket selleri og 2-3 hakkete snittebönner. En skvett vann så det ikke brenner ved på med lokk, svak varme, ca 15 minutter. Litt salt? Godt bröd og god vin, og vel bekomme.RIMG3847

Juster med mer eller mindre chili, denne er ganske sterk.Andre typer chili kanskje mindre hissig. Ditt valg.

2 responses to “Inne,ute, trendy,Harry…maten vi lever og dör av.

  1. Katarina Nordli

    Bra recept du ger. Det gillar jag som avskyr recept egentligen hälsar Katarina

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s