En fin kveld i februar

Vinteren, den grumme gjest, sitter hjemme hos meg. Mine fingrer er blå av hans vennskapelige håndtrykk. Friedrich Nietzsche

Mariannes innlegg

Jo, det er vinter, litt regn hver dag og sur vind innimellom. Men av og til – av og til, helst om kvelden er det bare deilig. I går kveld – 15 grader, vindstille, et glass vin ute i patioen og dype/grunne tanker. En liten runde med lykt for å lete etter snegler. Jage katter som vil stjele maten fra Knoll og Tott. P1120607Knoll og Tott har jeg matet ute siden mor Gollum forlot dem i patioen, de var bare noen uker gammel og jeg kunne jo ikke la dem sulte i hjel. Tre unger overlot hun til meg, jentekatten måtte jeg ta inn da guttene begynte å bli litt for opptatt av søsteren. Jeg synes det er skrekkelig at de hjemløse kattene får barn flere ganger i året. Bordet fanger, nå er Cherry blitt nr. tre i min kattefamilie, P1120841sterilisert og vaksinert, P1120839og den mest spretne, lekende, lykkeligste katt jeg har sett på år og dag. Etter å ha vært innekatt i to måneder i vente på at hun skulle bli gammel nok til sterilisering, er hun nå fri og frank. Liker hun det? Ja, løper rundt hele dagen, opp på fanget for en høneblund en gang iblant, yndlingsplassen i Chesterfielden og ikke minst sengen min om natten. Jeg er sikker på at jeg skal bli katt i min neste liv.

Mine gamle katter Sylvester og Fia liker henne ikke noe særlig. De liker fred og ro uten å risikere å bli angrepet av en kattunge. Hun vil gjerne ha kontakt, men kjenner ikke helt til prosedyrene med hvordan man nærmer seg en sedat, gammel katt. Skitt au, det ordner seg etter hvert.

Men tilbake til vinteren; det har vært mye regn og småsurt i januar, men morgenkaffen nytes ute uansett vær, av og til under tak, men noen regler må man ha, ute i friluft skal det være. Ut når kattene har fått mat og kaffen er klar. P1120926Først må jeg sjekke det nysådde, akkurat nå er det papaya, ricinus og haemanthus (elefantøre). Alle småpotter må løftes opp for å se om sneglene prøver å komme inn bakveien. snegl2
Ofte gjør de det, men blir knepet på fersken. Så sneglejakt i alle krukker, jeg har strødd ut sneglegift overalt, men likevel er det noen som unngår giften. Store, flotte konkyliesnegler er det mange av, likeså spiralsnegler.

Naboen har en overgrodd skraphaug bak min nordlige hagemur, jeg innrømmer at de digre sneglene kaster jeg over muren, det er for ekkelt å knuse dem. En del av morgenrituale for tiden er også å sjekke daturaknoppene. P1120913En av mine engletrompeter som har vært puslete i årevis (den har flyttet med meg fra Norge) har bestemt seg for at nå er det tiden for aktivitet! Den har vokst enormt i høyde og bredde og har nå mange knopper. Jeg krysser fingre hver dag for at den ikke skal kaste knoppene.

Under morgenkaffen må man jo også skrive en gjøreliste. Gjørelister er til for at man på slutten av dagen kan se at noe er gjort i hagen. Listene kan se ut som dette:

Vanne (ikke så aktuelt i jan/feb, hun Gud tar saken)

Gjødsle (alt trenger ikke gjødsel nå, men noen planter er i full fart og vil ha litt ekstra)

Potte om (noe må alltid pottes om til større potter, som for eksempel tomatplanter som vokser fort nå)

Prikle (det som våger seg til å spire i vinterkulden må kanskje ha en større potte)

frø
(Ann og jeg venter spent på frø fra et frøfirma i Sverige, men mens vi venter kan man alltid plukke frem frøsamlingen og så litt av ditt og litt av datt)

Feie og spyle patioen (patioen min er fliselagt og det skal ikke mye rusk og visne blader til før det ser ut som jeg-vet-ikke-hva).P1120925

Bake brød, brødene man får kjøpt her er stort sett av den hvite lofftypen med seige skorper, hjemmebakst er best.

Gjørelisten må være så detaljert som mulig, når dagen er over ser det ut som om man har gjort noe hvis 10-15 punkter er strøket.

Men det var i går – den fine februarkvelden.tåke2 I dag ligger tåken lavt og det drypper. Alt er vått, jeg må heller gå inn og være litt huslig. I kveld skal jeg kjøre til Ann og overnatte. Vi skal se «På spåret» sammen. på spåretDet er en spørrekonkurranse som går på svensk TV, veldig morsomt å prøve seg på intrikate spørsmål om reisemål. Jeg tar med meg Sylvester, han har trøbbel med hjertet og må ha medisin hver 12. time. Han er reisevant og blir godvillig med, men det er en kamp å få han til å svelge medisinen. Gammel og klok som han er føler han på seg når det er tid for medisinering. Da prøver han å gjemme seg, ganske flink til det er han også.

2 responses to “En fin kveld i februar

  1. Katarina Nordli

    Vad är det för sniglar du jagar? Koka dem i vitt vin, mynta, vitlök och njut! Just nu i fastetider är sniglar tillåten föda hälsar >Katarina

    • Hei, jeg innrømmer at jeg ikke har apetitt på snegler. I min ungdom var det veldig populært å spise snegler når vi var på restaurant, men jeg velger annen mat nå. Hilsen Marianne

      2016-02-12 15:45 GMT+00:00 Ann-Mari og Mariannes Portugal, São Brás de

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s