Jul nå igjen?

Mariannes innlegg

advent24Nå er det jul igjen, og tiden går fort, jeg satt jo nettopp og irriterte meg over all julepynting i oktober, julemas på Facebook, i aviser og ikke minst i butikker. Og vips, så er det bare to uker igjen. Da kan jeg også begynne å forberede jul.

pakkerJulegavene som skal til Norge er sendt, Gaver fra Norge til Portugal er også sendt. Det er helt avgjørende for julefeiringen at de pakkene kommer, vi venter nemlig på pinnekjøtt! Litt spekesild og kongerøkelse kommer også. ( I skrivende stund kom postmannen med hentelapp for pakken fra Eva.) Ca. to uker tok det fra Norge. Ingen har annonsert at de sender multebær, så det må vi nok være foruten. Akevitten er i hus, den kom allerede i mai da vi hadde kusinene Inger og Lene på besøk. Ann hadde jo også med seg akevitt da hun kom fra Sverige.

bacalao

Bacalaoen skal helst være norsk når man skal lage festmiddag

Man skal jo selvfølgelig venne seg til nye matvaner når man kommer til et nytt land, det synes jeg også, og jeg liker godt maten her, ikke minst alle fabelaktige råvarer man kan boltre seg med. Til jul er det jo absolutt bacalao som gjelder for portugiserne, det er jo kjempegodt. Men litt hverdagslig, synes jeg, selv om det etter sigende finnes 365 oppskrifter på bacalao.

I Portugal har det alltid vært julekrybben som har vært den viktigste dekorasjonen i julen, juletreet ble ikke vanlig før på 1970-tallet.

Det pyntes mye, både i private hjem og i gatene, men takk og lov skjer ikke hovedpyntingen før i desember. jul1030403Hos meg blir det nok ikke før en av de siste dagene før julaften.

Jeg elsker å pynte til jul – masse! Det skal jo ikke være glorete, men mye rødt og grønt. Alt som ikke passer inn i «julekonseptet» kan ryddes bort. Det blir det tredje året Ann og jeg skal feire jul i Portugal, dette året har vi hvert vårt hus. Da blir det jo ingen store diskusjoner om pynteteknikk og plassering av diverse pynt. År en og to lette vi i alle butikker etter lyslenker som ikke blinker i flere farger. Ansatte i butikkene syntes vi var merkelige som ikke ville ha all den fine blinkingen i alle de fine fargene. Utlendinger, altså – tenkte de vel!

P1100331

Juletre 2014

P1030319

Juletre 2013

P1030328

Juletretyv i aksjon

P1030308

Dyre og puslete trær til salgs

Når det gjelder juletre laget vi en egen variant, furu er det ikke mye av her i strøket. Vi gikk ut i naturen og klippet fine grener av forskjellige trær, blant annet av et tre (Mastiks)som har røde bær på denne tiden. Mitt «tre» i år blir nok en mix av pinje- og sypressgrener og noen mastikskvister.  Det finnes selvfølgelig gran å få kjøpt, vanligvis på rot, fornuftig nok. De fleste er nok importert fra England, engelskmenn er ikke de som gir opp sine juletradisjoner, selv om jeg ser at hvite plasttrær er populært. Butikkene som har mange engelske kunder er full av sånt som briter må ha til jul. Noe av det ser absolutt ut som tusenårs-kaker, ikke særlig fristende.

I år skal Ann og jeg feire jul i hennes nye hjem. Anns vidunderlige fruktkake er stekt og prøvesmakt, og pinnekjøttet er ifølge pakkesporingen kommet til Lisboa. Sølvguttene skal selvfølgelig synge julen inn, og freden skal senke seg. Kattene skal være medgjørlige og rolige – i det hele tatt – julefred.

Og nå, når jeg har skrevet dette, føler jeg at julen er i boks. Ikke helt, kanskje. Vi skal på en liten juleshopping til Lisboa til uken. Vi overnatter, da kan vi også få en kveld ute, lytte til Fado og spise en god middag.

P1100357Etter det må jeg lage en nisse/troll eller to. Da må jeg til Faro for å få tak i leire. Det er et mas, kanskje jeg heller skulle begynt i oktober ………,nei, nei, nei, aldri!nao

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s