Så kom høsten til Algarve med torden, regn og vind

Mariannes innlegg

«D’er haust. Det ruskar ute
med regn og kalde vind.
Småfuglen flyg mot rute
og vilde gjerne inn.
Men under omnen god,
der ligg på sekkje-pute
han gamle Mons i ro.»

Der ligg han trygg og drøymer
og blinkar stilt og smått
og alt i verdi gløymer
og hev det varmt og godt.
Og segjer ingen ting,
men liksom inn seg gøymer
med rova sveipt i kring.

100_0292

Dette bildet er gammelt, men Sylvester til høyre har fulgt med meg til Algarve og trives fremdeles foran ovnen.

Som silke-nøste fine
han ligg i mjuke skinn
med svevn i kvar den mine
og alle kløar inn.
Og glyrer likesæl
med kloke augo sine
og murrar smått og mèl. 

Arne Garborg

Garborg hadde greie på katter, akkurat nå har jeg 5 sådanne (3 tilhører Ann) og selv om de ikke ligger foran ovnen har de funnet seg behagelige sovesteder: To i sofaen, en i kurvstolen, en i sengen min og en i Chesterfielden. Det er fyr i ovnen, ikke fordi det er så kaldt, men fordi det er hyggelig.

Regnet er jo velkomment, det har ikke kommet mer enn noen få dråper siden mai, og naturen tørster. Meteorologene gikk litt amok og meldte 152 mm regn forrige søndag, litt mindre lørdag og mandag.

P1120518

Drageblodtre

DSC06499

Det ble det ikke, men 35 og 40 mm hver dag i fire dager er jo også bra. Jeg har hatt mitt fulle hyre med vanning i sommer fordi de fleste plantene mine bor i krukker og potter. Noen orket ikke mer varme og takket for seg, men optimist som jeg er skaffer jeg meg stadig nye. Siste tilskudd er et flott drageblodtre. I krukke blir det jo ikke mange meter høyt, som det blir ute i naturen. Men et flott tre er det.

Optimister begynner jo også å sortere frøsamlingen, må jo sjekke hva man med hell kan så nå. Blomkarse og stemor er det ikke nødvendig å så. De selvsår seg, og etter et superår for blomkarse har den slått seg til i de fleste krukkene. De har så smått begynt å blomstre, det samme gjelder stemor. Den er vinterblomstrende her i strøket.

flora georgine 072

Georgine med stil

Georginene mine har blomstret fantastisk i vår/sommer selv om de også har lidd litt i varmen. Jeg var spent på om jeg måtte grave knollene opp for lagring over vinteren etter at de ble klippet ned etter blomstring. Neida, de begynte å spire igjen, og nå er den største godt over en meter høy og har mange knopper. Jeg har jo sett hager her hvor georginene blomstrer hele året, men jeg antar at det forkorter knollenes levetid. Det ville jo være synd fordi noen av mine georginer er ca 50 år gamle.

Det eneste jeg har i hagen som feller bladene om vinteren er fikentreet. I år har det oppført seg unormalt. Samtidig som de gamle bladene faller av og treet skal hvile seg, kommer det nye blader. Sånn oppførte det seg ikke i fjor. Merkelig.

Jeg må jo si at jeg gjerne skulle hatt de glødende høstfargene, som i Norge eller Sverige. På den annen side – når fargene forsvinner er trærne nakne, og forblir det til mai-juni, i tillegg kommer det noe hvitt og kaldt på bakken under de vakre trærne. Da må jeg bare innrømme at jeg foretrekker det grønne. Jeg får heller se på alle de fantastiske høstbilder som blir lagt ut på Facebook.

P1120307

Plumbago – Blyblomst

Alt regnet som har falt ned de siste dagene har jo dessverre også gjort at Campsisen og Plumbagoen drysser hundrevis av blomster. Plumbagoen har blomstret siden mai og trenger vel en liten hvileperiode. P1120360
P1120378
Campsisen har ennå en stund igjen før de 10-15 meter lange rankene må klippes tilbake, den har ennå mange blomster. P1120547 P1120544 P1120545

A lle sukkulentene på takterrassen har våknet til liv igjen. I sommerheten trekker de seg sammen og later som de er døde, men når høsten kommer våkner de fra dvalen og blir flotte igjen.

Høstregnet har også ført til at jeg har fått en ny vannlekkasje fra takterrassen, det sildrer litt gjennom taket på badet og i uterommet hvor vaskemaskinen står. Taket ble tettet sist vinter, men nå nok altmuligmann Fernando til pers igjen. Jeg måtte flytte «utekontoret» mitt innomhus. PC’n har stått ute under tak i hele sommer, men takdrypp er nok ikke sunt. Det er jo er ærlig sak å velte et glass rødvin over tastaturet, men vann, funker ikke!

P1120458

Et lite utsnitt av Anns Bougainvillea

P1120538

En rose er en rose……

Jeg er jo for tiden hus- og hagebestyrer for Ann-Maris hus, og etter 4 regndager kjørte jeg dit for å se hvordan det sto til. En rød buskrose blomstrer fantastisk og bougainvilleaen er en pryd, og frukttrærne så ut til å ha de bra. Det står en kjempediger «Svigermors tunge» i en stor potte med et fat under. Jeg ville tømme fatet for regnvann, og hva så jeg? En liten orm som lå og slikket sol i krukken. Jeg jogget av sted for å hente kamera, men da jeg kom tilbake var ormen borte. Den hadde nok søkt lenger inn i krukken. Helt uaktuelt for meg å begynne å fomle for å tømme fatet, har respekt for slanger. Planten får heller drukne. Det var veldig lik en hoggorm, og jeg tuller ikke med sånne skapninger.huggorm-1

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s