Katteprat om kattemat

Mariannes innlegg

“Owners of dogs will have noticed that, if you provide them with food and water and shelter and affection, they will think you are god. Whereas owners of cats are compelled to realize that, if you provide them with food and water and shelter and affection, they draw the conclusion that they are gods.”
― Christopher Hitchens

P1110863 P1110895 P1120050
Det er et slit, nå har jeg 5 «egne» katter, to er mine: Sylvester og Fia, en er Anns; Gullungen bor hos meg mens han venter på at matmor skal komme med flyttelasset.P1110988 I tillegg har jeg de to gatekattene som vi har fått sterilisert,
Ann skal adoptere dem, men Jasmin og Siam holder til her hos meg foreløpig.

P1120102

Vakker er hun ikke – Gollum

Nå har en gatekatt holdt til i patioen i mange uker, hun sniker seg inn og stjeler mat når hun ser anledningen. Jeg kaller henne Gollum; de som har sett «Ringenes herre» vet hvordan hun ter seg. Åler seg rundt, hun er knoklete og skinnmager og det er jo synd i henne, men jeg har jaget henne fordi jeg synes hun kan spise ute i gaten sammen med de andre gatekattene. Til slutt ga jeg opp å jage henne, jeg begynte å gi henne en skål tørrmat ute i patioen. Og hva skjedde da? Jo, plutselig var det en kattunge der, dagen etter to til.

Himmel og hav, sier nå jeg! Gollum ammer ungene, det er selvfølgelig derfor hun har vært så ivrig etter å stjele mat. Nå er heldigvis ikke ungene her hele tiden, hun spiser og går et eller annet sted for å amme. Når ungene er her, herjer de rundt, knuser blomsterpotter og leker. Men jeg vil ikke ha dem!!! Ikke tale om!

Maten, jo takk! Skulle det ikke bare være å fylle mat i fem skåler og fem fornøyde katter spiser, takker for maten, og går enten ut eller tilbake til sengen?

'Whadd'ya mean my bowl's in the dishwasher?!'
Sånn er det ikke hos meg.
Jeg kjøper den beste maten jeg kan finne på butikken, fisk flere ganger i uken og ellers variert mat. Er de takknemlige? Lang ifra. En dag kom jeg stolt hjem med grønlandsreker som Fia og Sylvester har likt kjempegodt tidligere. Hva skjedde? Ingenting, de sniffet på rekene, snudde baken til og gikk for å sove litt igjen.

Jeg gjør kaffetrakteren klar om kvelden, så kan den jobbe mens jeg strever med å gi kattene frokost.

katt vekking2Dagen starter med at en eller to av kattene prøver å vekke meg ved å trampe rundt i sengen – nå på takterrassen, kline seg opp i ansiktet mitt og prøver å dytte meg ut av sengen.

Når jeg gir opp og snubler ut av sengen vrimler de rundt meg, man skulle ikke tro de hadde spist på en uke. Fem matskåler, individuell servering for så vidt, jeg satser på det de ville ha i går. Ingen garanti for at de vil ha det samme i dag, men et sted må jeg starte. Det ender alltid med at jeg står der med flere åpnede bokser og poser, fem, seks matskåler hvor halvparten ligger igjen.

P1110549Gullungen: Nei takk, jeg går ut en tur, spiser senere – kanskje.

Jeg: Du må jo spise, vent litt. Kanskje du vil ha dette i stedet? Sardiner i tomat, du liker jo det så godt.

Gullungen: Ikke tale om, senere har jeg jo sagt! «Du ække morra mi heller, ikke mas»!

P1090695Fia kommer ut fra soverommet når hun hører at det blir åpnet bokser: Hva skjer, mat?

Fia er blitt litt glemsk og distre på sine gamle dager, spiser i 15 sekunder, stopper opp, stirrer ut i luften, lurer på hvorfor hun er på kjøkkenet, og vandrer mot soverommet igjen. Jeg løper etter henne med matskålen og hun spiser med god appetitt  i nye 15 sekunder. Forestillingen gjentas.

katt matP1110988Jasmin og Siam synes det er kjempekjipt at de ikke fikk servering først og prøver å egle seg inn på Fia eller Gullungen for å overta matskålen. Fia setter det onde øyet på dem og det er som oftest nok til at de trekker seg tilbake. Gjør de ikke det får de en kilevink eller to.

Når de to får sin mat spiser de ivrig, men etter noen munnfuller lurer de på om det ikke finnes noe annet på menyen.

Aller sist får Sylvester mat, helt bevisst fordi han har en slags spisevegring. Han er en eldre herre med dårlige tenner, og det gjør nok vondt å tygge. Jeg moser maten hans, fyller i litt vann for at det skal skli lettere ned. Setter meg på gulvet og overtaler ham til å smake. Jeg må løfte matskålen opp til snuten hans for at han skal kjenne duften. Må av og til ta litt mat i hånden og lokke ham. Og da er jo spørsmålet: Har han spisevegring, eller vil han bare at jeg skal mate ham? Hver gang denne seremonien utføres, tenker jeg på tante Tulla. Hun hadde en  hund som alltid ble håndmatet. Hun gav Trix bit for bit til det lille bortskjemte krapylet var mett. Er det det jeg gjør med Sylvester nå?  Jeg har hatt ekstrajobb på sykehjem i noen år, så jeg vet mye om å lokke og lure mat i motvillige frokostspisere. Men det krever tålmodighet.

Det er ikke hver dag jeg får Sylvester til å spise frokost. Det han ville ha i går, vil han ikke nødvendigvis ha i dag. I går var tunfisk i olje toppers, i dag ikke. Tunfiskpate, ikke i dag. Gourmet Mousse, ikke. Det hender at jeg må lirke og overtale han en halv time før han overgir seg. Det hender jo at han bare går ut og legger seg i skyggen i påvente av at bedre mat skal bli servert.

P1030531Sylvester: Ærlig talt, kan jeg ikke få bestemme selv om jeg vil ha frokost?

Jeg: Nei, det kan du ikke, du er blitt altfor tynn og jeg ser jo at du er sulten. Hvis du ikke spiser, må jeg ta deg med til doktor Carlos eller doktor Rita. Det skulle ta seg ut om jeg må bruke en matsprøyte. Hva med verdigheten din?

Sylvester: Ok, masa, jeg gir meg. Gå og drikk kaffen din som er ferdig for lengst.

Jeg: Ja takk, men du vet jeg holder et øye med deg.

woman-drinking-coffee-2Morgenkaffe, finnes det noe bedre enn morgenkaffe? Men muligheten er stor for at før jeg har fått den første supen kommer en av kattene tilbake og lurer på hvorfor de ikke har fått frokost. Gatekattene skal også ha mat, de kan være fra fem til femten i antall. De hører jo hva som foregår inne, så når jeg åpner døren presser de på så de ramler inn i stuen.

'They get spoiled so fast.'

De får bare tørrfor, og ville jo heller hatt litt Gourmet, men de som er sultne nok nøyer seg jo med tørrmaten. De som ikke er sultne, har nok et hjem og en matmor som allerede har gitt ham mat. De stimler likevel omkring mitt inngangsparti i håp om noe mer spennende. De vil også gjerne ha litt klapp og kos. De har jo lært at når kvelden kommer får de restene etter det de bortskjemte «innekattene» ikke har spist.

Hele foringsprosessen gjentar seg når lunsj og kveldsmat serveres, «Og sånn går nu dagan».

Men ellers er alt fint!

 port clip art2

2 responses to “Katteprat om kattemat

  1. Katarina Nordli

    Jag föreslår dig att åka till Pingo Doce och köpa lax i skivor. De har extrapris denna vecka. Alla de katter jag har träffat på älskar stekt lax. En gammal hankatt, kallad Faderskapet, hoppade genom stängslet för att få sig lite. Utanför ropade en liten svart och en stor svart efter lax. Kokt makrill får duga liksom friterad sardin eller stekt kyckling, men rå fisk ratas. Men är man riktigt hungrig, rent utav utsvulten äter man vad som bjuds, tror Katarina

    • Takk for tilbakemelding, jo fisk er populært. Rå fisk også, men det er dette med at det som var godt i går, ikke er det i dag. Men jeg skal ta en tur til Pingo Doce, de har jo et godt utvalg i det meste. Ha en fin dag!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s