Den merkelige sommeren

Ann-Maris innlegg

«sommeren er den tid på året man har brent mat utendörs, pollenallergi, klissvåte hagemöbler, mygg,mordersnegler, dårlig sparkeföre og grisedyre flybilletter til akseptable sommertemperaturer, samt vilt stigende priser på törr björkeved».  Min egen observasjon.

siste öl med gjengen

siste öl med gjengen

Sommeren 2015 går over i historien om et öyeblikk, og det er like greitt. Om det ikke var for när og kjär familie skulle det ikke finnes anledning til å oppholde seg på disse breddegrader lenger enn til de förste ferske bringebär er spist. Sommerstormer med nedfalne trär er heldigvis ikke hverdagskost, men  noen har det värt.

3.juni, ut og rydde vei for å hente Hugo på skolen.

3.juni, ut og rydde vei for å hente Hugo på skolen.

Det har ikke värt mange ordentlige sommerdager, og de har kommet i veldig spredt formasjon og små porsjoner. Noen timer nå og da, enkelte ganger flere dager etter hverandre. Akkurat nok til at man tror det varer frem til helgen, ruller ut grillen, marinerer et god kjöttbit,endelig ut med puter i hagemöblene, fint opplegg. Forsök på å få utelivet til å ligne glansbilder i dyre magasiner. Alt rigget som en utendörs teaterscene, «nå skal vi kose vårs, dere» . Det er en stor fordel å ha all rekvisita när inngangsdören, sånn at innrullingen går kjapt når styrtregnet kommer. Her hos Thor har markisen som liksom skal skjerme mot solen fått agere regnbeskyttelse over grillen. For alle vet jo at det blir ingen sommer uten grillmat. grill Heldigvis forandrer matmoten seg; for noen år siden var sommeren den tiden da intet annet en en ulidelig trist flintstek var å oppdrive som råvare til grillen. Jeg går ut fra at flintstekens opphavsmann har lagt inn grillklypene, i alle fall er utvalget nå helt fint, sånn at maten kan rushes inn og ferdigstilles med bruk av mindre spektakuläre  metoder enn åpen ild. Det er jo grenser for hvor lenge man kan holde liv i flammer når regnet bötter ned.

Jaja, man har jo alltid hagen å ty til. Den krever jo sitt også en klissvåt sommer. Särlig en klissvåt sommer, egentlig. Sneglene trives jo og krever tilsyn, ugresset likeså. Men rett skal väre rett, det er tross alt ikke kaldere enn at ting vokser og gror, ja, Thors hage har aldri värt finere enn i år.

oregano, lavendel og heuchera, fint gjeng.

oregano, lavendel og heuchera, fint gjeng.

Det henger sammen med flere ting. Jeg har stelt den med frenetisk iver og kjärlig omsorg. Den fikk et flott tilskudd i planteutvalg fra Mariannes hage da hun flyttet til Portugal. Nytt tilskudd nå når jeg flytter. Og ikke minst; Hagen eier egentlig ikke jord, bare sand. Derfor har den nytt godt av värgudenes eminente overrislingsanlegg, 20 mm  nå og 40 mm da, det er godt for både hagen og gartneren. Reddikene som trenger så mye vann er klare på 3 uker, mens solelskende tomater forelöpig bare har grönt på tilbud. Og fredag skal vel Kirsti Sparboe synge sommeren ut,så da er det vel kjört! Men liljer og georginer, fuchsia og agapanthus, blomkarse og roser, alt vokser, blomstrer og drikker takknemlig.

Rosa helenae, et vakkert monster.

Rosa helenae, et vakkert monster.

Dessuten er dette en hage full av Hosta,og de vokser nesten eksplosivt i det stadig fuktige og overskyede väret.

Hosta og prydsvinerot

Hosta og prydsvinerot

Dessuten holder hagens bärbusker på å ta helt makten over min tid. Er man et ekorn så er man. Og selvom det ikke er jeg som skal nyte godt av det, så kan jeg umulig stå og se på jordbär og bringebär og rips og stikkelsbär og kirsebär og björnebär og -og-og i det hele tatt. Jeg griper spannet, safter og sylter og geleer (nytt ord)? så det står herlig til.

Markens gröde.

Markens gröde.

Igår la jeg små luftlök ned i inndampet rödvin, balsamico og en snerk chili. Det skal på eksport til Portugal!

rödvin-og balsamiconedlagt luftlök, vintersnacks.

rödvin-og balsamiconedlagt luftlök, vintersnacks.

Nå er jeg nesten klar med utflyttingen fra Stenbacken. Litt vemodig, men greitt når man först skal hoppe. Uttrykket «like godt å hoppe i det som å skli i det» passer veldig godt i år. Imorgen kjörer vi siste lass ut fra huset. Lill-stugan er ikke helt klar,men snille Maria gir slingringsmonn på det, og det takker jeg for.

Når jeg ser på sommerens bilder og tenker etter, så har det jo värt noen fine greier innimellom. Svömming, konkurrering i kirsebärsteinspytting, bärturer, jo, endel ting som tross alt ikke kunne  blitt noe av i januar. Så jo, en slags sommer har det vel värt. Men jeg tror  at just nu vil en tur til Mariannes patio en liten uke för den riktige flytten, väre helt korrekt.

sceneskifte.

sceneskifte.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s