Prisnivå her og der

Mariannes innlegg.

Dette med prisnivå i forskjellige land er jo en studie og statistikk, Norge er jo som alle vet et av de aller dyreste land å bo i. Ofte aller, aller dyrest, noen ganger slått på målstreken av Sveits eller Japan (det er kanskje bare forholdet Oslo/Tokyo?). Jeg har jo fartet rundt i Portugal i over tredve år og prisene har jo utvilsomt steget. Da Portugal gikk fra escudos til euro ble alle prisene rundet av oppover, selvfølgelig, og portugiserne som også den gangen var jevnt over fattige/lavere middelklasse (ikke gode betegnelser), merket godt økningen.nok euro

Som turist fra Norge har jo alltid Portugal vært et av de billigste land i Vest-Europa, bare slått av Hellas. Det er det fremdeles, men nå når vi leier et hus og har andre utgifter enn mat, restauranter og vin, følger litt med i aviser og media ser man det jo litt annerledes. Men det er fremdeles for en nordmann billig.

Uansett hva man hører om at strøm er så dyrt i landet «Syden», er det ikke dyrere enn i Norge, som jo har høye priser. Det finnes også flere vannkraftverk i Portugal, i nord hvor fjellene er høyere og fallet deretter. Her er det ganske vanlig med solcellepanel på taket, varierende fra sted til sted. Det har nok noe med kommunale tilskudd å gjøre. Det må jo innrømmes at da vår husvert av en eller annen grunn byttet strømleverandør skvatt prisen opp til 81 euro, grunn ukjent, varmere i været, mindre strøm. el bill2Vi får ses hva neste måned byr på. Det er mange som klager på strømleverandørene, litt tilfeldig hvor høy regningen er, sies det

Vannavgiften er jo kommunal og her i Algarve varierer det sterkt fra kommune til kommune. Det er akkurat nå protester og betalingsnekt i Lagoa fordi kommunen har funnet ut at de kan tjene stort på å endre kriteriene for hvor høy vannavgiften skal være. Antall senger i huset er en av tingene som avgjør hva du skal betale. sengerDet har ført til at en familie med seks barn – (alle barna har flyttet hjemmefra, men tok ikke sengene med seg) har fått en økning på flere hundre prosent fra hvis de skulle betale etter forbruk.  Her i Sao Bras holder de seg heldigvis til forbruk, om sommeren kan det jo bli høyt, men det er til å leve med. Strømforbruket blir jo heller ikke voldsomt, komfyren bruker billig gass og vi har en god vedovn. Uten AC må man ha vifter for å få litt sirkulasjon i luften på soverommene om sommeren, men det trekker ikke mye strøm.

Det som virkelig koster penger er å kjøpe hus og bil. Selv det usleste lille hus som vil koste millioner å rehabilitere koster mange millioner norske kroner. Jeg begriper ikke hvordan en portugiser med lav inntekt klarer det. Jeg leser ikke bare annonser som er beregnet på «rike» utlendinger, jeg staver meg gjennom annonser beregnet på portugisere, begriper ingenting av prisene. Mulig de er beregnet på et prutningsmonn, men dog. landlordÅ leie kan være dyrt eller billig, alt etter hvem som leier ut. Korttidsleie er jo dyrt, det er jo beregnet på turister, men også her lønner det seg godt å sjekke flere alternativer. Langtidsleie med engelsk utleier er dyrere enn å leie av en portugiser. Standarden er jo variabel, men den engelske er ikke nødvendigvis bedre, bare flere møbler og nips plassert slik at man ikke kan bevege seg så mye rundt i huset.  Masse tant og fjas. Men det er oftere pool hos engelske utleiere.

Hvis man skal leie et hus/leilighet for en langtidsferie om vinteren er det viktig at det finnes en vedovn i huset, hvis ikke kan strømregningen bli skyhøy. Hvis strøm/vann er inkludert i prisen er jo naturligvis leieprisen høyere. Murhus, halvmeter tykke vegger, få vinduer og fliselagt gulv krever mye oppvarming om vinteren. Å bruke ved/gass til oppvarming er lønnsomt. Og veldig mye hyggeligere med en vedovn, selvfølgelig.

Bensinprisene er jevnt over litt lavere enn i oljelandet Norge. Er det meningen at et vanlig menneske skal forstå hvordan det fungerer? Det er jo ikke sånn at man ellers er så miljøbevisst i Norge i forhold til andre europeiske land. Mystisk, men inntekter til staten er jo også noe.

Dippedutter, elektroniske greier og hvitevarer koster ca. det samme som hjemme. Tjenester er jo rørende billige. Det har jo sammenheng med lave lønninger, helt klart – men likevel. Man får lyst å gi litt ekstra, men da er det jo ikke så billig lenger. Å spise på restaurant er rimelig, vi har vært noen ganger på en indisk restaurant i nærheten. maharajKjempegod mat og hyggelig eier. Ikke indisk, men fra Bangladesh riktignok. Jeg var litt uheldig en gang jeg skulle betale, sa «that’s ok» til noe helt annet enn pengene jeg hadde lagt frem. Han trodde jo at det betydde at han kunne beholde vekslepengene, hvilket ikke var min mening. Vi ventet og ventet på pengene, men skjønte etter hvert at jeg hadde dummet meg ut. Det ble nesten like mye tips som mat og vin kostet. Jeg kunne jo ikke etterlyse vekslepengene heller, det ville jo vært pinlig.

Jeg har jo vært kattens slave i mange år, med dermed mange besøk hos veterinær. Mange årsaker, fra kastrering til andre plager. I Norge koster en liten formue bare det å åpne døren til klinikken – pling, 1000 kr, åpne munnen – pling, nye tusen, osv. cat clinicSluttregningen var gjerne på en kvart månedslønn – før skatt. En gang jeg måtte ta en katt akutt til klinikken på Hønefoss hadde jeg ikke kontantene det ville koste og måtte undertegne et gjeldsdbrev. Greit nok, men det er jo også noe med tillit. Da jeg delvis flyttet til Sverige erfarte jeg noe helt annet da jeg skulle til veterinæren for første gang.  Ca. ¼  av de norske prisene for samme jobben. Jeg våget ikke å si til veterinær Morgan i Tidaholm hva det ville kostet i Norge, men det var jo helt fint at det var billig fordi jeg skulle ha pass til både Sylvester og Fia som gjerne ville være med til Portugal.

kat bur 2Og her i Portugal? Min kjæreste aldrende katt Sylvester fikk sår og utslett og jeg fikk time på en lokal klinikk, Sylvester hadde skaffet seg lopper på sine turer i det fri. Det kostet meg den lille sum av 270 nkr. + medisiner. Oppfølgingstime kostet ingenting.

Anns gamle katt Gullungen har nettopp vært ut og inn på den samme klinikken, med overnatting, drypp, antibiotikakurer og tannbehandling. Det koster nesten ingenting i forhold til norske/svenske priser.

På den tredje side har vi tatt inn en av gatens katter for å spare henne for å få barn tre ganger i året. P1110299Da vi tok henne med til klinikken for å få henne sterilisert, viste det seg at hun allerede var gravid og det kostet meg 128 euro. Vel anvendte penger og vi håper at vi klarer å få henne adoptert bort. Etter det har vi vært en tur for å få sterilisert en annen liten hunkatt, kattene er ikke stort mer enn babyer selv før de blir jaget etter av hankattene og blir drektige, igjen og igjen.

Etter at tollen i Lisboa har lagt beslag på tre forsendelser av mine uskyldige medisiner for stoffskifte, blodtrykk og blodfortynnende kontaktet jeg en klinikk som kunne hjelpe meg med resepter. Medisinene er billigere enn det jeg betaler på blå resept hjemme. Men det skal sies at hvis jeg blir virkelig syk og trenger behandling på sykehus blir det andre priser. For å få rettigheter i helsevesenet, og alt annet må man ha et skattenummer. Da må man være «resident»; ikke statsborger, men registrert som utenlandsk innbygger med skattenummer, fast adresse og det hele. Det er jo stort sett det samme i Norge og Sverige hvor man må gi fra seg personnummer for å få et rabattkort på ICA og Coop.

markedDet som virkelig er billig her i Portugal er jo maten. Man kan fråtse i grønnsaker, frukt, fisk og kjøtt uten at det tømmer kontoen. Norsk klippfisk for eksempel er jo mye billigere og av en bedre kvalitet enn hjemme. Klippfisk til portugisernes høyt elskede bacalao skal aller helst være norsk (den er litt dyrere enn den daglige klippfisken), og det får portugiserne i nesten alle butikker. I fiskedisken er det ellers masse spennende fiskesorter som må prøves, nesten alle byer med respekt for seg selv har en markedshall, og i hvert fall hver lørdag kan man kjøpe alt hjertet måtte begjære av fersk mat. De større byene har jo marked hver dag. Det er et eventyr å rusle rundt på markedet. Supermarkedene og de fleste små matbutikker har ikke bare frysedisker, men ferskvaredisker med fisk og kjøtt.

MEN, hvis man ikke vil ha billig mat kan man kjøre til Apolonia i Almancil, det er virkelig et supert supermarked. apolonia flaskeHelt basert på utlendinger, og de har alt hva hjertet og lommeboken måtte begjære. Ann er hektet på Wasa knekkebrød og det koster ca 3 ganger prisen i Sverige. Man kan fylle en nett liten handlekurv og det koster 1000 norske. Absolutt noe for en som vil føle at de handler litt eksklusivt.

2 responses to “Prisnivå her og der

 1. Katarina Nordli

  I dag var vi och åt i Beira Serra med ett par vänner. När vi fått räkningen och skulle betala hade ingen av oss pengar med. Lite pinsamt, men vi är väl kända eller om man så vill ökända.

  Ni pratar om priser. Är det någon större skillnad mellan länderna? Veterinärer och tandläkare har väl ungefär samma priser som i Norden – hutlösa! Det är därför det finns så många förtidspensionerade utländska tandläkare här nere. Några veterinärer har jag inte träffat på. Hur kommer det sig?

  Vin och bröd är billigare här. Dessa två ting hör till medborgarens rättigheter.

  Många portugiser har ganska så låga månadslöner jämfört med norrmännen. Man undrar hur de klarar tillvaron. Belånta lägenheter med höga hyror, arbetslöshet och bedrövelser. Samtidigt finns det gott om människor som tycks leva flott.

  Katarina hälsar

 2. Hei, hyggelig å høre fra deg. Ikke vet jeg hvordan det har seg med prisene, men prisnivået i Norge er jo mye høyere enn i Sverige. At det er ennå billigere her i Portugal kommer vel av lave lønninger. Vi kjøpte nettopp skrei (torsk) importert fra Norge, og den kostet ca en fjerdedel av hva den selges for i Norge. Takk for boken, hyggelig og gjenkjennelig selv om miljøene var forskjellige.
  Hilsen Marianne

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s