Hagen i mars

Mariannes innlegg og bilder.

Nå i mars har det vært både sol og regn, mange varme dager her i São Brás de Alportel, Algarve, men også noen småkjølige. Men hagelivet går sin gang. Tulipanene som ble fraktet fra Sverige lyser opp. Hostaene som ikke likte omplanting i sommer ser nå ut til å ville prøve på nytt. Primula er innkjøpt, som skikken er når våren kommer. Narcissene blomstrer som de skal, og sitrustrærne har knopper og nye skudd. Georgineknollene er satt i krukker og har begynt å strekke seg. Jasminen er nesten klar til å spre sin bedøvende duft over hagen.

Chrysanthemum og løvemunn som har hvilt seg i vinter blomstrer vakkert. Den blomsten som nå dominerer i hagen er blomkarsen. Den blomstrer hemningsløst og vilt og stenglene er flere meter lange. I det hele tatt, saker og ting skjer. Og da er vedlikehold viktig. Noen planter må beskjæres, Man må gruble frem fikse løsninger for å få plass til flest mulige planter på liten plass. Kålsommerfuglene er travelt opptatt med å legge egg, og vi er like travle med å fjerne eggene før det blir glupske larver. Sneglejakt morgen og kveld, og når som helst ellers. Det er et helt vanlig syn at man går tvekroket og myser ned i alle krukker og potter for å finne uhumskheter. Jeg må vise til den tsjekkiske forfatteren Karel Čapek som har skrevet en praktfull liten bok: et år i min hage«Et år i min hage». Han skriver også: ….. og først når hagen ligger dekket av sneen i desember, kommer han i tanker om at han har glemt noe – han har glemt å se på hagen sin. For det – dette må De endelig vite – han har aldri hatt tid». Boken anbefales for alle hageglade, en riktig fornøyelig bok, jeg garanterer at alle kjenner seg igjen. På norsk finnes den visstnok bare på antikvariater, men den finnes på dansk, svensk og engelsk. Og tsjekkisk, antar jeg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s