Et liv med katter

Mariannes innlegg. Piet Hein – Kort Møde: Lille Kat, lille Kat, lille Mis på Vejen, hvis er du – hvis er du? Jeg er sgu min egen! Og så den engelske: Dogs have owners, cats have staff!

kattRIMG2065 (10)

Kos foran ovnen en kjølig kveld

Er det noen som synes at jeg skriver for mye om kattene i mitt liv? Katter er fantastiske dyr, det må jeg bare slå fast. De er kloke, stort sett lydige, stort sett kjenner de navnet sitt, stort sett kommer de når man roper på dem – stort sett er de intelligente og fornuftige dyr. Ingen tvil om det! Stort sett er det sånn, men bare når det passer dem og de ikke har noe annet viktig å gjøre. Jeg har hatt katter i ca 30 år, og det har gitt meg mange gleder og noen sorger. Sorgene består jo i at katter ikke blir så gamle, men sånn er det jo.

kattRIMG1560

Ikke bananer til oss i dag, takk!

Men de har sine krav til sin eier, ingen tvil om det heller. Kattene vet at en gang for lenge, lenge siden var de guder i Egypt og det er utvilsomt en historie som er blitt fortalt fra kattemor til kattebarn i årtusener. Det er jo derfor de behandler mennesker som slaver. Mat! «Javel, hva vil du ha?» «Ikke denne maten som har lagt i skålen i et kvarter! Jeg spiser ikke gammel mat, dessuten står matskålen på feil sted. katt matI dag vil jeg bli servert i stuen, og noe virkelig godt, takk» «Ja, kjære.» Kos! «Hyggelig, hopp opp på fanget mitt» «Ærlig talt, du kan ikke forvente det av meg. Vennligst legg deg på gulvet og klø meg, først mellom ørene, så under haken som du vet jeg liker. Hvis jeg synes det er godt kan du godt få kose maven min. Hvis du er klønete får du kanskje en klo i armen, men det finner du deg jo i, slave»kattP1100300 Ut! «Nå igjen! Du kom jo nettopp inn!» «Og så da? Du har vel ingenting å gjøre med mine viktige avtaler?» «Neivel, men vær forsiktig når du krysser gaten.» «Mas, mas, mas, jeg er da 15 år og ser både til høyre og venstre før jeg går over gaten.»

kattP1100305

Mulig jeg står over rødvinen, den kan du ta. Men jeg vil ha den maten som står på komfyren nå

Inn! «Oppriktig talt, du har jo bare løpt rundt huset for å komme inn bakdøren!» «Vet du hvor lenge jeg har ventet på at du skulle åpne døren – eller? Jeg er sulten og trett, nå må jeg spise og sove. Har du noe godt til meg nå, kunne tenke meg litt fisk? Man blir så deilig trett etter et fiskemåltid.» Sove nå! «Bare ligg i husets beste stol og sov du, skatten min. Jeg kan da sitte på en pinnestol.» «Du kan det, og du gjør det jo uten å kny, sånn skal vi ha det. Chesterfielden, tenker jeg – zzzzzzzzzzzzz!» Sånn er det med katt i huset, med tre katter er det et tøft liv for en katteelsker. Men man velger det jo selv. Kattene i det gamle Egypt hadde jo som sagt en opphøyd status. Opprinnelig ble de jo «temmet» fordi de var muse- og rottefangere. katt gudkatt gud 2Men de ble etter hvert betraktet som guddommelige, og hadde sin egen beskyttende gud. De ble ofte balsamert sammen med sin eier, og når de døde en naturlig død fantes det egne gravplasser for katter. Senere oppover i århundrene var det ikke så bra å være katt. Under inkvisasjonen ble det jo brent hekser (skrekkelig hva som er blitt gjort i religionens navn, grøss og gru) og svarte katter ble drept fordi de ble ansett for å være heksenes og djevelens dyr. Da pesten brøt ut i Europa, trodde man at det var kattene som bar smitten og de ble drept i hundretusentall. Det førte jo til at det ble enda flere rotter. Vettet kom delvis tilbake hos noen (kirken sto jo bak dette også), slutt på kattemord, rottene ble færre og pesten avtok. For en dyrevenn er det trist når man hører og leser om hvordan katter og andre dyr blir behandlet. Det er jo mange djevelens unger og voksne som elsker å plage dyr. Det går jo nå en rettsak i Norge angående en mann som stappet sin hund levende i en sekk, bandt murstein til sekken og kasten sekken i sjøen. Det finnes hundretalls lignende tilfeller. Det må det bli slutt på.

fengsel

Ikke akkurat meg, men jeg liker antrekket

For mitt vedkommende vil jeg jo si: Jeg vet at det er strenge straffer for å slå barn, men hvis jeg kommer over en sadistisk unge eller voksen som av ren ondskap skader et dyr – ja, da blir det ikke noe «kjære mor». Håper jeg får besøk på Bretvedt. Akkurat nå er det snørr, snufs og hosting blant kattene her i huset. Anns lille store katt som hadde det verst, kjørte vi til veterinær Rita, og han ble innlagt med drypp fordi han var uttørret. Det ble tatt masse prøver og han er nå hjemme igjen etter to netter på klinikken. Ikke helt restituert, men ingen farlige sykdommer.

bvet rita

Veterinær Rita hos BVet i São Brás

Å gå til veterinæren i Norge koster jo sinnsykt mye, I Sverige er det halve prisen – rørende billig. Her i Portugal koster det enda mindre. Det gjenspeiler jo lønninger og hva man kan ta i fortjeneste. For gudommelige katter burde det jo ikke koste noe som helst, de burde vel heller ha gaver med seg hjem mens personalet takker og bukker fordi de har hatt en så høytstående vesen på sitt behandlingsrom. Men, akk – verden er blitt så kommersiell.

kattRIMG1619

Pasienten før han ble syk

Men hva ofrer man ikke for hund og katt når de er syke? Mye, som alle ansvarlige dyreeiere er enig med meg i.

2 responses to “Et liv med katter

  1. Katarina Nordli

    Vi har en katt som vill ha sin mat serverad i badrummet på stol och helst vill hon dricka vatten ur toaletten hälsar Katarina

  2. hej, ja, här är det i stort på samma sätt. Vatten skall dock vara från en terrakottakruka i patioen, krukan är full av alger.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s