Blomkarse – en helårsglede.

Ann-Maris innlegg

«Rosen tror det er fint å være litt sart. Blomkarsen vet at det er flott å være tøff».  Ukjent blomsterelsker.

Blomkarse er uunnværlig i alle hager. Tøffere sjarmtroll skal man lete vidt og bredt etter. Her i hagen i Mealhas har den virkelig funnet godformen, og det er et understatement. Når kronbladene krøller seg og er slutt og et frø er modent, lar vi det simpelthen falle hvor det falle vil, sånn er det med den saken. Vi legger oss ikke opp i det. Med den følge at det popper opp blomkarsebarn litt ymse steder. I en krukke i nærheten (og alt er i nærheten i en hage på 85 kvm), i sprekker mellom steiner, i overvannhullet i bakhaven og ikke å forglemme i kompostbingen. Dessuten frem fra et lite hull under taksteinene!

under en takstein kan man leve fint om man er en blomkarse.

under en takstein kan man leve fint om man er en blomkarse.

Takbjelkene i patioen er innkledd i blomkarse. Plumbagoen er innkledd i blomkarse, og det er også jasminen, pasjonsblomsten, Campsis, laurbær, ja, alle planter som er store nok til å hjelpe blomkarsen opp og frem. Med sin vikleteknikk kommer den seg godt ivei, og med ranker som blir både 5 og 6 meter lange, og med sin rike blomstring i varme farger er den en flott kontrast til kjølige blåfarger, for ikke å snakke om mot det grønne. De som sår seg i rabatten får jo litt for mye næring, så det må knipes bort blader hele tiden så det ikke blir bare blader og ingen blomster. Så her knipes, hele tiden, og blomstringen er overdådig.

vakker blomkarse i motlys.

vakker blomkarse i motlys.

Vi er altså veldig fornøyd med blomkarsen. Det er kålsommerfuglene også, dessverre. De er mange og de flagrer vilt omkring og leter etter det perfekte blad å legge egg på.Om vi overser et «eggblad» så er der straks en masse glupske larver som knasker blad så man nesten kan høre det, og de kan ha i seg heftige porsjoner bare på få timer, og vips. en ny gjeng er klare for egglegging. Uff!

uønsket gjest i hagen - kålsommerfugl på jobb.

uønsket gjest i hagen – kålsommerfugl på jobb.

Derimot er det bare hyggelig med blomsterfluer, bier og humler som dukker dypt ned i blomstene og henter nektar. Den største bien er for stor til å komme inn i «trakten», så noen ganger biter den hull på nektargjemmet, sniker nærmest inn bakveien.

Den megabien er kollosal, Europas største.

Europas største bie, turbolyd og skikkelig sus rundt ørene når den kommer.

Europas største bie, turbolyd og skikkelig sus rundt ørene når den kommer.

Svartbrunblåfiolett og med lyd som en blender i arbeid, man dukker uvilkårlig når den kommer fykende. den bor her, borer 25 cm dype hull i vedkubber og legger egg der. Dessverre kom jeg i skade for å fyre opp hjemmet deres i vinter, men de er igang igjen og kan jo hule ut nye kubber. Jeg skulle ønske meg at de kunne mate ungene sine med sommerfuglegg, men det er vel å be om litt mye. Derimot kunne det gjort seg med noen rovinsekter som kunne hjelpe til.

Blomkarse er jo absolutt spiselig, men det blir mest til et lite blad i forbifarten, og kanskje et og annet frø til juksekapers, skarpe og krydderaktige som de er. Men altså: Først og fremst pryd, og mens mange andre blomsterplanter har vinterhvile (også her), så holder blomkarsen stand, blomstrer flott og vandrer ufortrødent videre alle steder den kan komme til. Det takker vi for!

vandra vidare---

vandra vidare—

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s