Tid for våronn

Mariannes innlegg

Legg sammen frøene du har sådd og plantene du har satt i god jord; summen er ditt liv.    Nina Zoë

P1100804

Bondebønner i farta

Februar og våronn. Bøndenes bondebønner står flott i store åkre, poteter og grønnsaker er i jorden for dem som har plass til det. Det blomstrer i busk og kratt, og mandeltrærne er nesten avblomstret og får grønne blader.

P1100793

Chrysanthemum og Primula ved inngangsdøren

 

I vår beskjedne lille hage er det ikke så storslått. Vi har sådd tomater, hosta, agapanthus, ringblomst, dufterter og asters. Det går sakte med veksten, dels fordi det er kjølig om natten og dels fordi gatekattene som har funnet veien til patioen, krangler seg imellom om de beste soveplassene og velter såpottene. Da er det å samle opp jorden og sortere småplantene og satse på at de tåler litt brutal behandling. Ellers består våronnen i å potte om planter som vokser ut av potten, beskjære de som er blitt for store og skygger for andre som gjerne vil ha litt sol. Liljer, narcisser og tulipaner har det travelt. Fjorårets Chrysanthemum blomstrer flott.

P1100706

Typisk tilfelle av plante som vil ha større krukke

Våren fører også med seg at vi har en passe stor pinneskog, pinnene er diverse planter som er samlet i skog og grøftekant, og som vi satser på skal sette røtter og bli store og flotte. Man kan jo spørre seg om hvor vi skal gjøre av åtte vinranker, like mange pasjonsblomster, platanlønn, lyng, senecio, callistemon, calamondin, lavendel, echium + noen som Jaqueline kom med, vi vet ikke helt hva det er. Det blir jo et lite problem hvis alle roter seg og gjerne vil bo her sammen med de ca 200 planter som allerede bor her. Platanlønn f.eks. har jo en tendens til å bli kjempestore trær, 10-30 m høyt. Vel, vel, vi tar problemene som de kommer. Foreløpig har vi en tendens til å si: «Vi setter den ut i gaten», eller «den kan jo stå på taket». I vår del av gaten er det fremdeles god plass.

P1100799

Min lille Cycas

cycas

Og sånn kan den bli

P1100798

Echium, den har knopper

echium

Echium i blomst, jeg har ikke tenkt at min skal bli så stor

 

 

 

 

 

 

Jeg har en tendens til å skaffe meg planter som kan bli veldig store under de riktige forhold, f.eks. Cycas, en palme som kan bli ganske stor, Echium som heller ikke er en småplante. Ann har jo også en tendens til å kjøpe planter som fyller opp i hagen, til nå en flott Calamondin – et sitrustre med masse frukter, men det tar sin kvadratmeter. I dag kjøpte hun også et appelsintre. Hun samler for senere å plante i egen hage når hun flytter hit. Foreløpig må vi plassere trærne «innimellom» alle andre impulskjøp.

Våronn består også i å få alle georgineknollene i jorden. De blir nå oppbevart under sengene i mangel på annen oppbevaringsplass. Ann slepte jo med seg alle mine georginer da hun kom ned i høst – mange! Og de krever store potter, og store potter krever plass. Der det er hjerterom, er det husrom sies det. Plass det bli, sånn er det med den saken!dahlia

Jeg har hatt en alvorlig vårrengjøringen på takterrassen. Vi har jo hatt Fernando «the roof man» og hans hjelpere her for å tette en lekkasje, og flisene ser ikke pene ut etter dem. Her har jo også gatekattene gjort sitt, trampet omkring i sukkulentpotter og sparket jord utover. Når alt er rent og pent skal luftmadrassen pumpes opp og man kan begynne å overnatte under stjernene igjen. Ann var jo ikke her i sommer og fikk ikke med seg den fornøyelsen det er, selv om hun er tilhenger av å sove ute og har drevet mye i den bransjen i varme sommernetter hjemme.

P1100787

Fantomtaket

Det viktigste under vårsjauen er noe vi har hatt lyst til å gjøre siden vi leide huset – fjerne pergolataket. Portugiserne, og engelskmennene som har okkupert Algarve har en mystisk forkjærlighet for grønne plastnett – gjerder og pergolaer rundt hele Algarve er dandert med det usannsynlig stygge og gufne nettet. Så også her. Men nå, i all våryrheten tok vi stigen og saksene fatt og fjernet elendigheten. Jaqueline som vi leier av vet det ikke ennå, men pyttsan.

P1100773

Fia savner pergolataket

P1100815

Flotte ville blomster ble plukket på siste tur. De hvite narcissene er vakre, men lukter vondt. Kan ikke has inne.

Kattene er kjempeforvirret, de liker å ligge på det stygge taket og slikke sol, borte vekk? De vandrer over bjelkene og undres nok på hva som har skjedd.  Til vi får montert noe bedre blir det kalt fantomtaket. Vi har jo for lenge siden bestemt at det må bli bambustak, det står på innkjøpslisten og det kommer til å bli flott.

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s