Klima nok til alle.

Ann-Maris innlegg.

«Naturen, det billige skitt-»  Knut Fægri

Jeg tenker ofte på det sitatet nå når værgudene – antagelig på vår egen bestilling – har bestemt at ingenting behøver å være som det var. Jeg mener, før i verden var det orden i været; kaldt og varmt, vått og tørt, og som det var ifjor skal det bli i år og neste år og i all overskuelig fremtid. Like sikkert som solens gang.

Men nå? Nei, ikke orden på noen ting. Midt i det som skulle være kald og snefull vinter så styrtregner det. Frossen mark har ingen sjanse til å ta imot, og vips har vi hundreeårsflom og jordras og stengte veier – i januar.

mer vann enn man setter pris på.

mer vann enn man setter pris på.

Nå blomstrer mandeltrærne her. Samtidig har snøen bøttet ned i midt-og Nord-Portugal. Spania og Italia likeså, sogar Hellas. Jeg så et TV-bilde: En gubbe som iherdig driver snerydding i innkjørselen sin – med potetgrev! Ingen sneskuffer i nærbutikken antagelig. Mens han strever med sneen er krokusen stått opp i Gällivare. Hm?krokus

Vi i Europa har visst om klimaendringene lenge, men storebror USA har prøvd iherdig å roe det ned, sånn at ingen skal peke på dem og deres elleville omgang med fossilt brensel og derpå store utslipp. Men:»Sent skall syndaren vakna»,og budskapet siger inn, selv iherdige bremseklosser er på gli. USA kan under visse omstendigheter gå med på at kloden har et problem. Dog ikke så alvorlig at God’s own country behøver å bli innblandet, resten av verden får rydde opp. Retten til å grise til er en fundamental rettighet, (på linje med å skyte dørselgere) antagelig.

Igår  sto det i avisen her at Portugal arbeider med en handlingsplan for å redde steder som ligger tynt an når havet stiger og springfloen blir verre. På Algarvekysten er det flere steder som kan råke ille ut, Sverige blir litt mindre hvert år fordi havet jafser i seg av strandområder. Beboerne på endel Stillehavsøyer kommer snart til å våkne med havet skvulpende rundt sengen. erosjonSiste storm i Nord-Norge gjorde at etpar øyer i havgapet måtte evakueres fordi værgudene trakk monsterbølgekortet.

Og dette er ubetydelig rusk i klimamaskineriet sammenlignet med  hva som hender i Sør-Østasia, der dødelige tyfoner kommer stadig tettere.

en av mange

en av mange

Da får vi heller tåle at en paprika ute i hagen her i Mealhas ser litt lei seg ut etter et par netter med bare 3 plussgrader. Det er mange steder i verden jeg er glad over å ikke bo.

For lenge siden, da «det ikke kunne hende her», var verden enklere innrutet:I U-land kan man ikke drikke vannet. I I-land kan man ikke puste inn luften. Enkelt!Israel har igjen steng vannet fra Jordan for palestinerne, men luften har de foreløpig ikke gjort noe med.

Scylla eller Charybdis – pest eller kolera, nå er det alt, og ikke noe valg. Sitat fremtidspessimisten Tom Lehrer: «And we`ll all go together when we go—» 

Om noen synes at min klimatolkning er skjev, ensidig og partisk, så er det bare å arkivere den der de riktige rapportene ligger, de er nemlig også omtalt som skjev, ensidig og partisk. Og de ligger i skuffen merket:»Uviktig, åpnes kanskje senere.

kjedelig, vi ser på det senere--

kjedelig, vi ser på det senere–

Midt i all denne pessimismen må jeg tross alt nevne at siden verdens undergang bare er varslet, men ennå ikke ankommet, så har Marianne og jeg drevet såvirksomhet i hagen. Det er jo forargerlig hvis dommedag blir utsatt og vi ikke har planter nok!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s