Om matvrak og vrakmat.

Ann-Maris innlegg.

«Vi skal ikke overdrive jakten på ekthet i maten. Vil vi egentlig at det skal være sjømann i sjømannsbiffen»? Carl Hammarèn

Mat er blitt så vanskelig. Engang i tiden var mat kjempeenkelt. Jeg mener i stenalderen – omkring der, da var det enkelt. Man hadde mat eller hadde ikke mat. Hadde man ikke, fikk man gå ut og fange eller høste et eller annet. Gikk det seg til, så fikk man temme ilden og få til noe.

varmt, eller som rawfood?

varmt, eller som rawfood?

Fikk man ikke orden på ilden, ja da ble det rawfood. Stenalderhusmoren skulle bare visst at det skulle bli trendy som bare pokker litt senere, ca. nå.  Har noen styr på hvor mange vinder som blåser i kjøkkenet? Jeg er over middels interessert i mat og alt omkring det, men jeg har mistet oversikten. Jeg vet hva som var trendy igår, men ikke hva som blir trendy idag, klokken er jo bare 1400, mye kan hende; en hittil ukjent matguru kan dukke opp og deklarere at bløtkake er det eneste riktige i kostholdet, og at nyere, uavhengig forskning viser det.

Derfor akter jeg idag å lansere min egen nye, og fullstendig uavhengige forskning. Det er naturligvis en lengre rapport, men her vil jeg legge frem en redigert og lettlest delrapport. I sin helhet vil den i tidens fylde bli lagt frem i dertil egnede media, såsom  Husmoderen, Icakuriren, Matfrue (blogg), Ernæringsfysiologisk kvartalsrapport, og ikke minst Vosss husmorskules internavis. Altså:

Fødeinntak bør foregå i riktige omgivelser. Forskning viser at næringsinneholdet i en brødskive synker proporsjonalt med manglende levende lys

forbedrer næringsopptaket

forbedrer næringsopptaket

på eller over bordet. Videre; at for de av oss som tviler på at melk er menneskeføde, og vi er mange -dersom murpussen flasser litt av veggene i hjemmets lune vrå, vil det lette kalkdrysset over salamien være akkurat det kalsiumtilskudd som trengs for å unngå benskjørhet. Dette er belagt i en separat studie jeg har foretatt i Mealhas. Dessverre drysser det mest inne på mitt soverom, og det er en svakhet ved studien. Korrelasjonen mellom faktorene her vil bli utredet videre.

Studien omfatter også det undervurderte spørsmålet om hvorvidt «å suge på labben» er relevant idag.

lite proteiner og kan stort sett ikke anbefales

lite proteiner og kan stort sett ikke anbefales

Det var en viktig del av kostholdet da jeger-og samlerkulturen var på sitt høyeste. Idag forekommer denne dieten mer sporadisk, i slutten av måneden for eksempel. Min forskning viser at alle tidligere  oppskrifter på å suge på labben viser et lavt karbohydratnivå, en grei proteinmengde, men dessverre blir ernæringstilførselen liten i forhold til strevet. Det later til at vinningen går opp i spinningen, for å anvende et noe uvitenskapelig begrep.

Derimot viser mine studier at i områder med rik og rimelig tilgang på oliven, avocado, sitron, vin og norsk bacalao er livsgleden ganget med levealder gunstig sett i forhold til relativ avstand til frysedisker og gatekjøkken. Det foreligger også indisier på at næringsopptaket er bedre dersom det er god D-vitamintilgang i form av sol.

cataplana, for kropp og sjel.

cataplana, for kropp og sjel.

Kortfattet summering av studien:                                                                                                    Ettersom alt fra sprellende kålormer til  umodne bananer har sin egen hype, anser jeg at næringsinnhold, smak og almen nyttighet i fødevarer kun ligger i smaksløkene hos den som spiser. Derfor må studien konkludere med at det gamle ord om at man er hva man spiser fremdeles er en god regel. Personlig er jeg idag en skive hjemmebakt brød med ost og salami. Igår var jeg pinnekjøtt (frysebokstømming). Imorgen tror jeg at jeg er spareribs. Men så skal jeg studere videre: Stenalderkost, rawfood, comfortfood, soulfood, fusionfood, bolibompamat, militant vegan, husmannskost, middelhavskost, nei, jeg forsker videre………..god middag.

Forresten, om verdens uregjerlige ledere sender oss tilbake til år 0:

stenaldermat

vel bekomme!

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s