Helt korka, eller Quercus suber

Selv det største eiketre hr engang vært en liten nøtt.

Når man for eksempel vil korke en flaske, henge julekort på oppslagstavlen eller isolere huset, da er korkeiken god å ha. Andre eiketrær til andre formål, krigerske konger bygget krigsskip av eik (Gustav Vasa var jo kanskje ikke så heldig med det, men)…

han burde holdt seg til knekkebrød.

han burde holdt seg til knekkebrød.

Her i strøket er korkeiken en absolutt karakterplante, den er en stor næring, og eierne kan ikke bare bruke dem etter eget hode. Det er strenge regler for når de kan «skrelles» og hvordan. Stammen må være av en viss tykkelse, hvert enkelt tre skal merkes slik at neste strip-tease kommer når den komme skal, osv. Barken får vokse 8-10 år mellom hver skrelling.nyskrelt I Norge er det skattebetalerne som kan flås flere ganger, her er det trær.Man kan skrive tykke bøker om hva jeg ikke vet om korkeik, men jeg vet at det kan vanke både bøter og fengsel for den som uten tillatelse feller en eik. I Spania, Italia og Frankrike har det vært dårlig avling de siste årene, og nettopp berettet en avis om at politiet har slått til mot en øst-europeisk liga som stjeler bark og frakter den til Spania. Det er en «saying» her i landet om at intet godt kommer østfra, bortsett fra solen. Korkbander er i alle fall ikke godt, men aldri har jeg grublet over at korkflak er «stöldbegärlig gods» som svenskene sier!

 

Det er en lang og kronglete vei fra korkplantasjen og til det øyeblikk man kan høre det behagelige lille plopp når vinkorken forlater sin flaske. Og når tilstrekkelige mengder vin er drukket, kan man gjenbruke korken.

har samlet kork en stund, kanskje?

har samlet kork en stund, kanskje?

Avholdsbevegelsen har antagelig ikke forstand på å lage oppslagstavler av vinkorker, men alle vi andre har nok gjort det. Marianne er i løypa der, det kommer til å ordne seg.

Sko, møbler

stol, eller bare for den som lever på stor fot?

stol, eller bare for den som lever på stor fot?

veggisolasjon, varmeskjold til romraketter, bruksområdene er legio. Portugal er en av verdens absolutt største produsenter, men – også du, Brutus – igår traff jeg på en portugisisk vin med PLASTKORK. Det lover ikke godt.

Straks utenfor byen ligger en korkfabrikk, bak doble gjerder, alarmsystemer og flombelysning ligger flakene på vent. Det skal renses, kokes, presses og herjes mye før det er brukelig til noe, undrer på om de østfra hadde stjålet råvare eller fiks ferdige flak , jeg ville ubetinget rappet det ferdige produkt, men så er jeg jo også litt lat.

"stöldbegärlig gods"

«stöldbegärlig gods»

Gamle dagers korkmagnater her i strøket må ha vært åndelig beslektet med væreierne i Norge før i verden. Bare ennå mere pampig. Ett «korkslott» her i byen er nå museum, konsertlokale og et konsentrat av forna dagers luksus for dem som hadde en fot innenfor. Når man ser det, satt opp mot vanlige menneskers slit og fattigdom, er det ikke vanskelig å istemme slagordet om at «rikdom er tyveri». Vi som ikke har slitt med korken som råvare, kan imidlertid hygge oss med det før nevnte lille «ploppet».

2 responses to “Helt korka, eller Quercus suber

  1. Katarina Nordli

    Som barn hade man en simdyna av kork som bands om magen. Då flöt man ju. På Djurgården i Stockholm finns ett hus, Wickanderska villan. Där läste jag etnologi en gång i tiden. Där vara huset tapeteserat med kork. Wickander var korkbaron på sin tid och hade skänkt huset till Nordiska Museet. Han hade även ett hus i Sörmland, Harpsund, som skänktes till svenska staten.

    Vårt gamla fina korkträd här nere i Algarve brann för ett par år sedan. Det var oavkorkat, blev alldeles svart men kom åter till liv efter ett drygt halvårt.

    Vi har två små spensliga korkträd på fältet där det växer fikonträd.

  2. hej och tack för trevlig kommentar. Wickander Kork är ju än idag välkänt.Du vet naturlig nog mera om kork än vad jag vet, men jag tycker det är spännande!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s