Om vann

Ann-Maris innlegg

» We never know the worth of water till the well is dry» Thomas Fuller

For nordmenn er vann en ganske hverdagslig sak, det bare er der. Riktignok kan det hende iblant at vi ikke kan gi plenen så mye vi vil, men det hender ikke ofte. Resten av tiden er vannet usynlig for oss.

Sånn er det ikke her. Vann er en livline som kan være ganske kort, og periodene uten nedbør kan være lange og bekymringsfulle. Mest for bønder naturligvis. Riktignok eksisterer fremdeles de vannsparende anlegningene med intrikate vanningskanaler i åkrene, og riktignok spares det hele tiden, men noen ganger duger det ikke, og da er det krise. Felles brønner, de allestedsnærværende noraer, som vi har fortalt om tidligere, er stadig viktige, men ikke nok. Portugal kryr av barragems, store og små oppdemte

baragem XXL

baragem XXL

størrelse liten barragem

størrelse liten barragem

vannreservoar.De største er dammer med 120 meter høye betongvegger, men et flertall er bygget av leirvellig, stein og jord.  Som hos oss er de riktig store kilde til å lage el, men de fleste er små og en reserve til sommertiden. Enkelte vintre regner det så lite at dammene er tomme og tørre, og da flyttes det vann i stor stil fra gigantanlegg til de små. Alle som produserer mat har krav på å få del av det livsviktige vannet. Enkelte ganger blir også dammene tømt når skogbrannene raser. De  store eucalyptusplantingene som er så forferdelig brannfarlige er ofte skurken, og nå er det forbudt å plante eucalyptus. Godt er det.

Innen det ble vann innlagt i husene fantes det offentlige vaskeplasser. Her i byen ligger det en nær oss. Kommunen har tatt penger av en slunken kommunekasse og satt den i stand igjen, det er så absolutt et kulturminne.

offentlig vaskeplass i Sao Bras de Alportel

offentlig vaskeplass i Sao Bras de Alportel

Der er store vaskekummer med innebygde vaskebrett. Rundt selve vaskeplassen er det fliselagt, bord og benker, og fin beplanting.  Og en søyle med plaketter som forteller om tiltaket, og hva det har kostet og hvem som skal æres og så videre.  Men vaskeplassen er flott (vi har et teppe i patioen som ikke går inn i vaskemaskinen, hmm)? Sverige har jo fremdeles en tradisjon med sine tvättstugor, og der går mange historier om krangel og spetakkel omkring bruken, les og le:»Den som inte tar bort luddet skall dø» av David Batra. Undrer på hvordan det er her med den saken. Jeg har sett en dame som har brukt vaskeplassen her i Mealhas, men hun var alene og ingen krangel der.

tanque - vaskeplass av litt enklere modell

tanque – vaskeplass av litt enklere modell

Og så har vi alle basseng i private hager, jeg undres på hvor mye vann som går med til det? Men når gradestokken runder 40 celcius og solen står i zenit og vinden er død, så forstår man at sånn er det. «The pool man» er en viktig mann. De som har en pool abonnerer på ham, han har ofte nøkkel og låser seg inn i hagen, renser, fyller opp og forsvinner som en ånd. Lokale aviser er fulle av annonser og noen er både gartner og altmuligmann, men med poolrensing som det viktigste.

Denne vinteren, som jo nå nærmer seg slutten, har regnet kommet i voldsomme skyll, opptil 50 mm i døgnet har vi målt i patioen. Om det har vært nok regn til at alle barragems er fylt, vet jeg ikke. Noen bønder rundt oss har allerede høstet årets første avling av poteter, og bondebønnene er nesten klare.

bondebønner i farta, kjempegode!

bondebønner i farta, kjempegode!

Mye av de innfødte plantene er ellers innrettet på vannsparing, sukkulenter, hårete blader, vannlagrende røtter, nedvisning om sommeren, alle mulige tricks. Det er synd på turistene som bare kommer hit sommertid og ikke får se den frodige siden av Algarve.

Med alt dette følger naturligvis at vann er ganske dyrt. Altså bør man drikke vin for å overlate vannet til dem som trenger det!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s