Vintergjest med planter i sportsbagen

Mariannes innlegg

Visits always give pleasure – if not at the arrival, then at the departure. Portugisisk ordtak

Så kom Ann til vinteroppbevaring, lastet til plimsollermerket med katt, georginer, liljer og loquat (også kalt japansk mispel). Det finnes jo nesten ikke planter i Portugal, så jeg synes det er best å få nedover egne planter. De har stått i nevø Thors hage i sommer for å skape glede. Ann kjøpte en sportsbag for å få plantene med. Det er jo sånn at de som kommer med sportsutstyr på flyet får det med uten problemer, mens ekstra kofferter er det jo verre med. TAP Air forsikret Ann om at det måtte slett ikke være golfkøller eller surfebrett i sportsbagen.

Planter som har en historie er verdt å ta vare på. trær1020641loquatLoquaten har en historie. Den er nå mange år gammel og frøet kom av en loquat kjøpt på Spar i Drammen. Ragnhild i Aftenskolen var ute for å kjøpe mat til lunsj og kjøpte også noen små frukter med store kjerner (vi fant senere ut at det var Loquat). Vi plantet hver vår og konkurrerte om spiring og vekst. Min spirte og vokste seg stor. Ragnhilds var litt tregere og nådde i min til knærne. Nå vet jeg ikke hva som skjedde med Ragnhilds, men min har levd i beste velgående i mange år. Jeg har jo måtte beskjære den for at den ikke skulle vokse til taket om vinteren, men den er frisk og rask. Ann måtte også beskjære for å få den med i sportsbagen, den er nå en 60 cm lang pinne med 4 blader i toppen. Men den er jo kommet hjem! De blir jo store trær, plassen forhindrer at den kan bli det hos meg, den må nok holdes i sjakk. Jeg har noen flere planter med meg som kommer fra Ragnhild. Kruset reinfann og Mahonia. Reinfannen er litt puslete, men den kommer seg nok.

Mange av georgineknollene er ca 50 år gamle. Ann og jeg jobbet i en hage i Bærum og mannen som eide hagen trakk på årene og ville gi bort georginene. flora georgine 072 2014-07-05 12.05.29Han hadde gravd opp om høsten og plantet ut om våren i 40 år, nå ville han ha noe enklere å stelle med. Vi sa jo ikke nei takk til det. De har nå fulgt med meg i over 10 år.

Men Ann fikk ikke med seg Inger Johanne, hun var blitt for bred rundt midjen. Inger Johanne er en Rhododendron. Da jeg bodde på Ringerike var jeg frivillig i besøkstjenesten i Røde Kors. Jeg gledet meg alltid hver tirsdag når jeg skulle besøke Inger Johanne. rhododendronHun var en herlig dame på 86 år, tidligere lærer og hadde en uendelighet av samtaleemner. Vi ble veldig gode venner og det var leit å måtte slutte å besøke henne fordi jeg flyttet. Men jeg fikk en Rhododendron i avskjedsgave og den ble selvfølgelig døpt Inger Johanne. Den kom ikke med på lasset denne gangen, men jeg skal nok få fraktet den hit på et eller annet vis.

Det er jo et latmannsliv å bo alene med en liten og oversiktlig hage, knipe visne blomster, plukke noen snegler, gjødsle og vanne. Klappe og klø katter tar jo også sin tid. Men etter at Ann kom er det nærmest blitt hyperaktive tilstander; klippe, stusse, sneglejakt hele døgnet osv, osv. ann1100083Hun bærer tunge jordsekker i hus og står på. Hun roer seg vel etter hvert.

One response to “Vintergjest med planter i sportsbagen

  1. Så skööönt det ser ut! Här första snön. I just hate it!!!!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s