Dyrevern og puddelpoliti

Mariannes innlegg.

«At dyrevern ligger under Landbruks- og Fiskeridepartementet, er omtrent som om miljøvern skulle ligge under Olje- og energidepartementet.»
Live Kleveland, jurist i Dyrevernalliansen

Jeg skal ikke skrive så mye om politikk i bloggen vår, men så sies det jo at alt er politikk. Ikke vet jeg, dagligliv involverer jo politikk. Jeg er ikke medlem av dyrevernsalliansen, er heller ikke alltid enige i deres krav. De hadde noe om at sauer ikke skulle klippes fordi det finnes noen sadister blant saueklippere. Ikke enig, stakkars sauer i så fall.

Det er vedtatt en dyrevernlov her i Portugal, og til en viss grad er den strengere enn i Norge fordi det settes absolutte strafferammer for mishandling av dyr, noe som bare er en teori hjemme. I Sverige har de opprettet dyrepoliti i Stockholm og omegn, det går mye på forebygging og de er i Stockholm fornøyd så langt. Men den store feilen med loven i Portugal er at den gjelder ikke for bønder, jegere og tyrefektere. I siste liten ble sneket inn en paragraf om unntak og dyrevernerne måtte godta det. Alternativet var å starte på nytt og la det det gå nye 10 år før en lov blir vedtatt. hest lagoaAkkurat nå er det 30 hester som holder på å sulte i hjel i Lagoa fordi ingen har lovhjemmel til å gripe inn. De kommunale veterinærmyndigheter gjør sitt beste for å finne muligheter for å redde hestene, men til tross for at eieren tidligere har fått påpakning for dårlig behandling av dyr kan ingenting gjøres foreløpig. Det er hjelpeorganisasjoner som er klar til å ta imot hestene og man kan jo lure på hva eierens plan er.

Tyrefektning er det heldigvis ikke mye av i Portugal, men plagsomt nok for de dyrene som er nødt til å bli mishandlet for å more publikum.

Heldigvis er det mange redningssentre for dyr her i landet, f.eks Refúgio dos Burros (esler), selde har reddet og omplassert (i tillegg til hunder og katter) hundrevis  av esler, muldyr og hester som når de er for gamle og syke til å arbeide ofte blir sendt ut på veien for å klare seg selv. Da den økonomiske nedgangen startet her i landet var det mange som ikke syntes de hadde råd til å fore hestene sine og de ble sluppet løs. De løp i flokker langs trafikkerte veier og det har hendt at 3-4 har blitt påkjørt i samme ulykke og har måtte avlives.

I Norge er det fra mange hold et ønske om dyrepoliti hvilket jeg støtter helhjertet. En bekjent av meg i Drammen kaller det arrogant nok for «puddelpoliti». Dyremishandling blir sjeldent etterforsket, men henlagt ganske kjapt. Eksemplene er mange. Mattilsynet og Landbruks- og matdepartementet som har ansvaret gjør lite eller ingenting. Noen veterinærer i Mattilsynet vil nok gjerne, men dyrevern blir ikke prioritert pga. manglende bevilgninger. Bønder som lar dyrene sine sulte hjel i fjøset eller lar dem drukne i egen møkk får masse sympati fra naboer og kolleger (stakkar, han var jo så deprimert og hadde økonomiske problemer) , men han får sjelden  straff. Han/hun blir kanskje fradømt å ha dyr igjen, men straffen uteblir. Min ringe mening er at et samfunn som kaller seg opplyst og sivilisert også har ansvar for å ta vare på dyrene de liksom har tatt ansvar for.

2013-LE-GRAND-BAL-der-Wiener-Hofburg-Er__ffnung-Festsaal_-Tanzschule-Elmayer-__-HOFBURG-Vienna_-Foto-Fayer-_Når det gjelder charity kommer virkelig engelskmennene til nytte her i strøket. Det yrer og kryr av engelske her i Algarve og de elsker veldedighet. Pomp og prakt ., konserter og fester for å samle inn penger til alskens gode formål, ikke bare dyr, men barnehjem, fattige, eldre, syke som ikke har råd til behandling og alt mulig. De løper, svømmer, sykler og klatrer hvis det kan bli euros av det. England er det landet som har hatt dyrepoliti lengst og det er ikke et «puddelpoliti» som lille Egil i Drammen arrogant kaller det. De etterforsker mishandling av så vel ville dyr som husdyr som sauer, hester og kyr. Det finnes dyrepoliti i flere amerikanske stater, noen afrikanske land og i Australia. England driver også internasjonalt og har sparket i gang prosjekter i mange land, også i Asia. mink_danmarkMen i Norge er vi jo så fattige at vi har jo knapt nok penger til å kjøpe en minkpels, så hvorfor skal vi bruke penger på å beskytte umælende dyr? De kan jo ikke føle smerte eller sorg, så de får finne seg i å bli sparket, sultet og mishandlet.

portugal-acgra-signJeg hadde tenkt at dette skulle bli et veldig kort innlegg, 100 ord ca., men sånn er det når man blir engasjert.

Og til slutt: Hva pokker har dyrevern i Mattilsynet å gjøre? De skal overvåke matproduksjon og bryr seg bokstavelig talt katten i om katter blir mishandlet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s