Urter – sommerens store glede.

Ann-Maris innlegg.

«And there is rosemary for the memory» Shakespeare

Om krydderurter ikke fantes, måtte noen finne dem opp! Eller?                                    Urter – ingen enkel definisjon her. Mitt ugress er dine urter, og mine urter er noen annens ingenting. Alle de vanlige som vi kan få som småplanter på torvet, dill og persille, basilikum  og oregano, sar og timian….. de er mange og velkjente. Ertesuppe uten timian – finnes ikke i min verden. Nypoteter uten dill likedan. basilkumTomatsalat uten basilikum? dødfødt! det er mange grønne kulinariske gleder i hagen, og enda flere i skogen og grøftekanten – overalt.

Det er så mye man kan bruke dem til, de små grønne kompisene. Ferske i ymse matretter naturligvis. Legge på sprit til snapser og evt. likører for slikkmunner. Tørke til godlukt i klesskap og potpourrikrukker. Kattemynte – gamle dorske katter blir som lekne kattunger med litt kattemynte i en stoffbit. Humle og lavendel i soverommet – i det hele tatt.

I mitt  urtebegrep inngår en strålende god salve av ringblomstringblomst, god for og mot det meste, myntegele som kan forgylle en lammesadel, jeg kan ramse til du sovner, antagelig.

Halve gleden med urter er å lese om bruken av dem i tidligere tider, og gledes over at noe av den bruken ikke er aktuell lenger. å røke med einer for å holde pesten borte, krydre kjøtt som hadde passert «best-før-dato», dempe fuselsmaken av hjemmebrent…..

mjødurt

Mjødurt

Min hage har et godt utvalg av krydderurter samlet gjennom mange år. Men likevel reker jeg rundt i «naturen -det billige skitt» (sitat min botanikklærer Knut Fægri). Og alltid er det noe å finne.Igår plukket jeg mjødurt til vin, den blir alkoholsvak, frisk, lett og GOD! Ikke alle mine vinforsøk blir like gode. Noen blir næringsrik gjødsel til hagen!

Men noe som alltid er vellykket, er urtesalt. Jeg gjør mengder hver sommer. Det kan brukes i all mat (unntatt bløtkake muligens) Sånn gjør jeg: Plukker sammen alle krydderurter jeg kjenner for idag.

luftløk

Luftløk og gressløk i urtehagen min

oreganoGrovrenser, blander inn havsalt. Kjører i mixer til passe grovt (du bestemmer).  Deretter tørker jeg det på bakepapir i en tørkemaskin. Når det er knastørt kan det puttes i glass og oppbevares til neste sommer og neste årgang. Det forgyller virkelig maten! Hva blandingen enn kommer til å inneholde; i min er det alltid luftløk. 


Har du ikke det, fortell, og jeg sender deg en startpakke, lover! På styrten! Har du ikke tørke? Bruk stekeovnen. Svak varme, døren på gløtt. Når det er knastørt kan det oppbevares (mørkt) og du kan sende meg en vennlig tanke når du drysser det over osten eller brunsausen eller salaten eller……

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s