Om hønsehoder.

Ann-Maris innlegg.

«Visst er det hanen som galer og er konge på haugen, men det er hønen som legger egg».   Gammelt jungelordtak.

Jeg har hatt høns i mange år. Med de sorger og gleder som følger med det. Mest gleder, såklart. Høns som blir så tamme at de sitter på skulderen min og småpludrer. Høns som gjemmer seg bort med en haug egg for å ruge kyllinger.

med egne og stjålne egg

med egne og stjålne egg

Høns som glade og fornøyde spiser sammen med katten, bokstavelig av samme fat. Haner som ikke kan klokken og derfor galer både i tide og i utide. Og høns som forstår ordet «godis» like godt som hvilke unger som helst og kommer vaggende så fort at det ser ut som de triller ivei. Det er forresten en myte at høns ikke kan fly. Selvsagt kan de fly! Den som tror de er innestengt bak 2 meter høyt gjerde og plutselig ser dem vandre rundt i hagen, vet det. De flyr ikke elegant, det er sant. Det ser ubehjelpelig ut, og Afrikaturer er utenfor rekkevidde.  Men jeg har hatt dverghøns som glade og fornøyde fløy opp på taket i 2-etasjes hus og blånektet å komme ned igjen, fordi de måtte holde sine unnagjemte egg varme om natten.

Men så er det jo noen ganger at det går forskrekkelig galt.Jeg har mistet høns både til rovfugler og rev, og det er forferdelig. Det siste var reven for noen uker siden. I løpet av natten grov den seg inn i hønsehuset, gulvet er av betong, men en endestripe på 10 cm bredde som «bare» var dekket med stein og grov plank, og vips, jeg ble av med 3 høner og sjefen. Den dagen gikk med til å forsterke fortet, betong, kampestein og knust glass, samt minknetting. Kommer banditten tilbake skal han få forferdelig tannverk. 2014-06-29 16.23.19

Jeg hadde også engang for lenge siden moskusender. Det var utrolig trivelig å ha dem vaggende rundt på tunet, men GLEM snakket om at de spiser mordersnegler! Mine gjorde det ikke. De het Dolly og Klodrik. Dolly var ekstremt badeglad, Klodrik tvertimot. Men Dolly ville ikke ha en møkkete fyr, så hun presset ham opp i badebaljen hver dag til hun syntes han var til å være sammen med. De forsvant midt på dagen mens jeg var på jobb, og jeg er tverrsikker på at det var tobente tyver, endene var veldig tamme, og det var ikke spor etter kamp på liv og død.

Det er veldig stusslig å ha bare 4 høner tuslende rundt. Dessuten strever jeg veldig med å få dem rolige igjen. De er blitt skvetne og gjemmer seg under ripsbuskene for ingenting, 4 redde dvergkochin, det er ikke morsomt.

Imorgen drar Hugo og jeg til Daretorp og skaffer oss noen kyllinger, 4-5 hønekyllinger og en hane. Det skal være dverghøns, men antagelig burde det  vært kamphøns!dvergkochin

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s