Om insekter og skorpioner

Mariannes innlegg

Jeg avskyr fluer! Avskyr!!

Gud skapte i sin visdom fluen, men han glemte å fortelle oss hvorfor.

Ogden Nash

Det er ikke det at her er flere fluer enn hjemme, de er like ekle i Norge og Sverige. Men jeg blir helt gal av å vifte med fluesmekkeren hele tiden. To fluesmekkere har kollapset grunnet materialtretthet. Kjøpt en elektrisk som funker dårlig. På kjøkkenet lar jeg aldri mat stå åpent fremme, når jeg skjærer meg en skive brød må jeg ha noe å dekke over mens jeg ordne med pålegg. Kniv og ostehøvel rett inn i brødboksen igjen, skjærefjel dekkes med kjøkkenhåndduk osv. Kattematen må være tildekket når ingen katter er tilstede. Jeg skal ikke engang nevne alle sikkerhetstiltak som trår i kraft når det er fisk på menyen.

P1090367

En liten sjokoladebit falt ned på flisene….

Og så er det mauren, da. Jeg må innrømme at jeg bruker gift når det blir for mye. Maur kan starte bo i blomsterpotter og -bed og røttene blir frastjålet all jord. Jeg har innført en regel som blir brukt i mange diktaturstater; ingen forsamlinger på mer enn 5. Men det fine med maur er at i det øyeblikket et fluelik havner på bakken kommer to eller flere maur og sleper byttet med seg.

Veps er det mye av i hagen. De plager meg ikke, det eneste de er opptatt av nå når det er over 30 grader hver dag, er å drikke vann. P1090388De deler vannskål med kattene uten problemer. Jeg er ikke sikker på at det er stikkeveps, de har ikke brodd. Eller er det kanskje sånn at brodden kommer frem når man minst aner det? De er i alle fall ikke aggressive. Når Ann kommer hit må vi finne på noe for å holde vepsen borte. Hun er allergisk og får lett panikk når vepsene surrer omkring.

Her er også noen kjempestore biller, 3 cm lange. P1090364Jeg regner dem som ufarlige til noe annet er bevist. En kveld jeg lå og leste på sengen smalt det i nattbordet og der lå billen. Billevennlig som jeg er bar jeg den ut i blomsterbedet og den sa god natt og gravde seg ned.

Og så er det kjempehumlen, vi kaller den humle selv om den ikke har humlepels og –farger. Den beiter på blomster og bor i hule rør. I St. Barbara bodde den i metallrørene som gjerdet inn hundegården. P1090366Her er det ikke noe sånt, men nød lærer humlen nye triks (eller antagelig gamle, opprinnelige). Den har boret seg inn i en vedkubbe og etter sagflishaugen å dømme er kubben uthulet. Jeg må bare passe på at kubben ikke går i ovnen når høsten kommer.

Det dumme med «nye» insekter er at det er nesten håpløst å finne ut noe om dem. Nettsider om insekter i Portugal inneholder bilder som kanskje kan være humlen eller billen, men ingen beskrivelse.

Da er det noe annet hvis de er giftige. Advarsler side opp og side ned, det finnes noen edderkopper som ikke er direkte farlige, men som kan bite ganske hardt. Edderkopper er jo ellers greit å ha noen av, de fanger jo de ekle fluene. Jeg foretrekker jo at de holder seg utendørs med sine spinn.

Og så er det skorpionen! Jeg innrømmer at jeg ikke visste at det finnes skorpioner i Portugal, men det gjør det altså. Bare en, men det burde jo være nok. skorpio 2Den er ikke dødelig giftig, men man kan bli litt syk, hovne opp og sånne ubehageligheter. Jeg har lest masse om skorpionen og det er ikke veldig vanlig at den viser seg og enda sjeldnere at noen blir bitt. Men jeg må innrømme at jeg er litt forsiktigere når jeg tråkker rundt ute i naturen. På den annen side er det også huggorm her, men etter å ha bodd nesten 40 år på Østlandet og sett huggorm 2-3 ganger er det ikke det som bekymrer meg mest.

Det er ett insekt her som er adskillig mer skremmende og det er larven til en spinner. pinjeprosesjonspinnerPå norsk kalles den Pinjeprosesjonssspinner (vanskelig å finne på navn til all verdens kryp). Latin er bedre: Thaumatopoea pityocampa i tilfelle noen vil sjekke udyret. Den er nifs, holder til i og rundt pinje- og furutrær. Den er heldigvis bare på vandring fra desember til mars, lenge nok spør du meg. Den er dekket av millioner små, giftige hår, hvis man kommer borti den slipper den hårene, puster du inn hår eller får de i øynene kan du få alvorlige helseproblemer. Det har ofte hendt at katter og hunder som har snust på larven må avlives fordi de hovner opp og ikke klarer å puste. processionary-caterpillars-crossing-the-roadNår larvene legger ut på vandring er det ofte i lange rekker – hode til hale.

Til slutt en lite vesen som de fleste har sett og som verken er insekt eller skorpion, men et hyggelig innslag i hagen. Fanny Firfirsle. Katten Sylvester tror at han skal klare å fange den, den holder gjerne til i taket og da har han ingen muligheter. P1090357Det fine med Fanny Firfirsle er jo at hun lever av insekter. Måtte hun leve lenge og spise godt!

P.S. Ann-Maris tilleggsbemerkning.

Angående pinjeudyret Marianne forteller om, en dag i desember 2013, var vi ute i skogen for å finne noe til vårt bygg-selv-juletre. Og hva annet enn et pinjetre kastet vi oss over? Vakre lange nåler og ingen advarsel om livstruende, hårfellende larver. Neida, vi plukket troskyldig, og overlevde jo, man overlever det meste.Personlig har jeg vanskelig for å se noe verre enn hjortelusfluer. Skogen her hjemme er full av dem. De borer seg fast i huden der den er tynn og sårbar, og Marianne har mer enn en gang fått trå til med pinsett og skalpell for å fjerne dem. Jeg vil helst ikke møte pinjeskrekken også! D.S.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s