Skogbrann er skummelt!

Mariannes innlegg

Jeg leser jo om skogbranner i Telemark og nå Trøndelag nå i sommer. Årlig er det store skogbranner i Australia og også her i Portugal. Det er vanskelig å sette seg inn i hvor skrekkelig det må være når brannen nærmer seg hus og hjem. brann2

Her i strøket – Algarve var det i 2012 den største slukningsaksjonen i Portugal noensinne. Spesielt i kommunene Tavira og her hvor vi leier et hus; São Brás de Alportel. Det er mange påminnelser i avisene nå om hvor forsiktig man skal være. Det er strenge regler om hva som er forbudt i skog og mark fra 1. juli tom. 30. september. Ca 1% av alle skogbranner er av naturlige årsaker, resten er uforsiktighet. brann1I sommer har det vært utallige branner som er slukket før det ble en katastrofe. Mellom 1. januar og midten av juni har det vært 3.500 branner. 15. juni f.eks var det 105 skogbranner som ble slukket, det var bare en dag. Den store brannen i 2012 ødela 52% av skogen her i São Brás. 60 familier fikk ødelagt sitt livsgrunnlag og totalt i Portugal brant det opp nær 99.000 hektar skog. 19.571 små og store branner. brann3

Her i byen har de en brannmester og ellers bare frivillige. Utstyret er dårlig, men brannmenn er store helter, de jobber dag og natt når det trengs uten særlig kompensasjon. Likevel var det under storbrannen i 2012 1000 personer, 200 kjøretøyer og 13 fly som deltok. Det kom både fly og brannbiler fra Spania. Det er mye eucalyptus i Portugal, trærne er levebrødet for mange, mesteparten går til cellulose, men oljen blir også brukt. Den samme oljen gjør at trærne er lettantennelig. Det er innført regler om hvordan skogen skal stelles, men bryr skogeierne seg om det? I liten grad.

Ann og jeg var en tur i en flott park her i nærheten; Parque da Fonte Férrea, P1080904eucalyptustrær i hopetall og bålplasser som tydelig var brukt de siste dagene.

Dette ble da et forferdelig dystert og kjedelig innlegg, men det er på denne tiden de fleste branner oppstår. Det er 30-35 grader og det har ikke regnet på lenge.

2 responses to “Skogbrann er skummelt!

  1. Jag minns när jag var tre år och min pappa tände eld på skogen vid stugan då han skulle bränna gräs en dag i april för mycket länge sedan. Jag minns hur bygdens folk kom från ingenstans på bara några minuter. Inte fanns det väl brandkår, nej men hinkar langades och min mamma borstade frenetiskt för at hålla undan elden. Hon lyckades med en alldeles avbränd sopborste som följd. Vilket minne! Ha det gott där borta Marianne och hälsa Fia från hennes gamla matte.

    • Takk for kommentar, Maria. Kram fra Fia som har det fint. Hun sover i skyggen når det er på det varmeste, inne og spiser litt og ut igjen. Hun (og jeg) mosjonerer morgen og kveld ved å leke med en tygmus.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s