Gartnerliv

Ann-Maris innlegg.

«Keep calm and pot on»!

Klipp, klipp,-20 store flotte klaser med epleblomster ligger på bakken. Aldri skal de bli julens knallrøde Ingrid Marie. Litt trist, men det får så være, en gartner gjør det en gartner må gjøre, i dette tilfelle å krympe epletrær. Naturen må tuktes, ellers skulle det tatt seg ut!

Filosofen Zygmont Baumann har skrevet at gartnere er all elendighets opphav, med deres hang til disiplin og orden i rekkene, ja omtrent at nazismen var egentlig gartnernes skyld og feil. Jaja, han om det. Men orden i epletrærne liker jeg. Andres. Ikke mine. Mine er urgamle, overgrodde og har knapt sett en beskjæringssaks. Derfor blir eplene veldig mange, veldig små og veldig markstukne. Men trærne gir sånt fint spill av lys og skygge og lager et fint hvelvet tak i det som er på vei til å en liten lund (woodland på nynorsk). Et bedre navn etterlyses.

Men tilbake til beskjæringen. Min sønn Thor og jeg tok et raid i en hage utenfor Tidaholm forleden. 10 forsømte epletrær et overgitt og nedgrodd bringebærfelt. 3 sørgmodige rabatter mot et pampig hus, og et fantastisk lindetre som trengte tynning.DSC02909

DSC02913

Huggormen er på tur –

DSC02907

– og beveren har jobbet

DSC02920

Thor er på muslingfangst

Alt var fint inntil det skulle vannes etter omplantinge av bringebær. Det fantes ikke vannuttak i hagen. Ingen hjemme. Hva da? Eiendommen  hadde en flott sjø, men 70 meter utfor en ganske bratt bakke, det var ikke morsomt, det gikk jo noen liter, både svette og vann. Men vi utforsket sjøen og skogen litt, det var beverfelte trær,
hoggorm på stien og ferskvannsmuslinger i vannet. Det var verdt vannbæringen. Vi fikk dessuten se noe så usannsynlig som en fasan som skremte en gjedde som lå på grunt vann og solte seg, topp underholdning.

Hagearbeid er trivelig, og når man er to om det går det som et husj. Og allerbest når husets folk er borte og ikke henger over oss og spør og graver og tar tid. Vi vil jo gjerne bli ferdige. Vi er ferdig her, og i tilleg til penger har jeg fått lov til å fiske gjedde i sjøen. Gjeddekaker neste, muslingene skal få leve!

One response to “Gartnerliv

  1. Var finnes detta övergivna hus – med en SJÖ? Tog ni hand om de övergivna äppleträden eller är det Stenbackens ni menar. Intresswant läsning

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s