Vingede skarer

Ann-Maris innlegg.

Språk er vanskelig, ørngott er f.eks. IKKE  lørdagsgodt for fugler.

Jeg vet ikke hvordan fuglene hadde nøyaktig kontroll på den tidlige våren, men de er mer treffsikre enn meteorologene, så mye er sikkert. Såvidt jeg kan se er Marianne den eneste trekkfuglen som ikke er kommet, men hun har jo bedre tid på seg enn de andre. Ikke skal hun finne en partner, ikke skal hun bygge rede, ikke skal hun legge egg og ikke skal hun fø opp en haug unger, og hun sparer jo mye tid på det.

forsinket trekkfugl

forsinket trekkfugl

De som skal rekke alt dette er stort sett på plass. Akka fra Kebnekajse har fløyet forbi. Tranene ved Hornborgasjøn var igår anseelige 22 400 stk. og flere er i farta. Hegrer og traner har jeg obsrvert. Linerler likeså, svarttrost  og stær og stilits og andre av familien vingede skarer er kommet, og gjør livet utrygt for alle små proteinbomber a la metemark og annet smått og godt. Spis eller bli spist.

Hønsene, som jo også er fugl for sin kam, er også på hugget, for ikke å si på egget. Under overvåking av meg (og dessverre også hønsehauken)  får de gå fritt,  og jafser i seg småkryp i mengder. Det er jo så, at høner vil også ruge ut kyllinger! Burhønssupportere vet det kanskje ikke, men «naturhøns», mine for eksempel, har et heftig rugeinstinkt, som jo er avlet bort hos burhøns. To av mine er veldig på rugehugget just nu. De blir illsinte når jeg tar fra dem eggene, legger seg pannekakeflate og gjør seg digre og liksom skremmende. Det er vanskelig når man er en dvergkochin på ca.650 gram, men skam få den som ikke prøver! Om noen uker skal de nok få lov til å ruge, 4-5 stykker i alle fall.

rugeklar!

rugeklar!

Villfuglene får bestemme selv uten at jeg gjør annet enn å rense holkene deres, innredningen leverer hønsene, dun overalt. Det skulle ta seg ut om jeg skulle jage etter fluer mellom trærne for å fø opp villfugler.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s