Om azulejos, marmor og vann.

Ann-Maris innlegg.

«When you go  out looking for water, it is always wise to bring some water». Arabisk ordtak.

Joda, det henger ihop. Det er sånn at Portugal er fullt av marmor. Det brukes til gulv og vinduskarmer, dørkarmer og blomsterkasser, kjøkkenbenker og vaskekummer. Det er billig, stenhuggerne er flinke og materialene varer lenge. For den som tror at riktige hus skal være prefabrikert og lukte sponplater og vinyltapet, er portugisiske hus definitivt annerledes. Aldeles alminnelige hus her  er fulle av marmorfliser og det ser jo lekkert ut. Jeg mener: Hva koster egentlig et bad smekkfullt av marmor?

fra landet miramarmora

fra landet miramarmora

Men alt med måte. Når husbyggerne er marmormette, så er det azulejos som gjelder. Opprinnelsen er, som så mye annet her, arabisk. Man kledde husene utvendig med fliser, ofte i blått og hvitt, for å slippe den lovpålagte kalkingen stadig vekk. Det gikk mote i store flisefelter som fortalte lange historier, omtrent som Bayeuxteppet, bare litt hardere.

det er en lang historie---

det er en lang historie—

Og nå kommer jeg til hva vann har med saken å gjøre. Jo, alle byer hadde vannposter til alle som ikke hadde innlagt vann, chafariz. Mange steder er de i bruk den dag i dag, noen mest for en slurk mot tørsten, andre til riktig vannhenting. Og disse chafarizene var og er oftest rikt utstyrt med både fliser og marmor, løvehoder og vannspyere..Det varierer med hvor flotte de er, denne er jo standsmessig, eller hva? Da jeg var et lite barn hentet vi vann i elven og med børtre, jeg bare nevner det..chafariz

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s