serraen blomstrer!

Ann-Maris innlegg.

«Det er den lukten av blomster vi ennå ikke har funnet……» Jose Saramago

Serraen blomstrer med en bedøvende duft og en overdådig prakt, noen korte uker innen Algarves knastørre sommer. Forestill deg alle urter i hagen og alle krydder i skapet eller i innvandrerbutikken. Legg så til duft av fremmede busker og stekende varme.En finnmarking kan også legge til duften av en glohet myr ledumfull av blomstrende finnmarkspors (Ledum Palustre, i Sverige med det merkelige navnet skvattram). Same, but different!swrra

All denne velduften, den røde jorden, de grå og grønne vekstene, blomsterprakten, og ikke å forglemme den knallblå himmelen, det blir ikke bedre. Dessuten er jeg godt fornøyd med at det ikke kryr av mennesker oppi bakkene. De fleste turister holder seg ved kysten og aldeles ikke på våre kanter.

Av alt som vokser og blomstrer her må jeg spesielt nevnte jordbærtre, Medronho. Det har ingen duft, og blomsten er en liten tuslete lyngblomst. Men, frukten er desto mer spektakulær, med litt godvilje ligner de jordbær. Dessverre er smaken flat og flau og emmen, så skallet bedrar. Den er ingen ganefryd, noe det latinske navnet sladrer om. Arbutus unedo. arbutusUnedo betyr omtrent «spise bare en gang» og det sier jo sitt! Men i Vårherres hage er det plass for alle, og medronhoens frukt destilleres til et brennevin som kan være greitt eller vondt alt ettersom, som hjemmebrent, bare at det selges overalt.

I Monchique avholdes hver vinter en «vannfestival» hvor vannet er destillat av denne frukten. Jeg foretrekker at vannet ikke er infisert med medronho!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s