Og så er det «språget» …….

Hvis du snakker til en mann på et språk han forstår, når du hodet hans. Snakker du til ham på hans eget språk, når du hjertet.   Nelson Mandela

Mariannes innlegg:

lingua-portuguesa-3Språket er en sak for seg. Jeg reiste til Portugal for første gang for 27 år siden, og akkurat like lenge har jeg prøvd å lære språket. Jeg tror jo egentlig ikke at det er spesielt vanskelig; et latinsk språk som ligner på spansk, italiensk og skriftlig fransk. Men her i landet har de mye vanskeligere grammatikk enn i Spania og Italia. Jeg kan jo ikke spansk og italiensk, så dette har jeg lest meg til.

Portugisisk er et vakkert språk, men de innfødte drar ordene sammen så en setning høres som ett ord. Det gjør det ikke enkelt for en stakkars utlending. I beste fall skjønner man et ord eller to og kan gjette seg til hva «samtalen» dreier seg om. Jeg kan stave meg gjennom en avisartikkel, og kan masse gloser. Det går jo an å gjøre seg forstått, men det er grammatikken som er bøygen. Portugues_f_005

Svært mange av den eldre generasjonen har lært språket fra sine foreldre fordi Salazar mente at arbeidere ikke hadde behov for å gå på skole, de skulle arbeide og ikke tulle med lærdom. Lærdom kan jo føre til mye elendighet. Salazar var diktator fra 1922 til nellikrevolusjonen i 1974, så veldig mange lider under mangel på lese- og skriveopplæring.

palavrasportuguesaJeg innser at jeg ikke har språkøre, eller hva det nå er jeg mangler. Men man kan jo ikke gi seg, kan man vel? En vakker dag kan man kanskje snekre sammen en hel setning. Og – kanskje noen forstår hva jeg sier? Ingenting er umulig!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s