Litt om vin

Ann-Maris innlegg.                                                                                                                                                                                                                                                                                                   «Om vinen forstyrrer deg under arbeidet, så oppgi arbeidet». portugisisk ordtak.

tungt arbeide

druehøsting i bratt lende

Ja, så heter det i ordtaket, men neppe i virkeligheten. Portugiserne er et hardt arbeidende folk. Og en stor del av arbeidet er just vin. Det er neimen ikke mange hager uten vinranker, og mange portugisere lager sin egen vin. Vi har smakt både god og ikke så god «hjemmevin».Her i Algarve høster man druene veldig tidlig, gjerne i august.Fordi det er så varmt her. Hvis de får modne like lenge som nordpå blir vinen riktignok alkoholsterk, men fattig på syre, og dermed «flat» og ikke mye intressant. Det meste som gjøres her av vin er naturligvis rød, men jeg har hørt at det skal finnes en enestående hvit gjort på en sjelden drue, Tamariz. Denne vinen skal i gode år være en løp-og-kjøpNu! Jeg titter etter den overalt, men hittil uten hell. Jakten går imidlertid videre.

Vi puritanere («alt som er godt er syndig») fatter det ikke, og vårt strikse alkoholregime hjemme i Skandinavia ville ikke applaudert men: Under Salazars diktatur fantes der en slogan som våre dagers PR-rådgivere ville hatt meninger om.beber o vinho Den fantes overalt på store plakater og så lettfattelig at også analfabeter forsto den. (Salazar stengte skoler fordi det var ikke sunt at den arbeidende klasse kunne lese). Kampanjen var: «Å drikke vin gir brød til 1 million portugisere»!  I denne perioden var portugisisk vin bare kjent for to ting; at den var medioker og billig. porca de morca Dette til tross for at Portugal var aller først ute med en streng klassifiseringslov. De få virkelig gode vingårdene som fantes, ble sterkt ramponert etter revolusjonen av overgang til kollektivbruk, det var forsiktig sagt ikke vellykket. Nå er de fleste levert tilbake til opprinnelige eiere, sanering og ryddesjauer over, avlingene redusert og kvaliteten tilsvarende økt. DOC og DOCG etterleves og vinene har rundt om i verden et betydelig bedre rykte enn den gangen portugisisk vin betyddemateus Mateus Rosè eller Lancers og ingenting annet. Idag er portugisiske viner vinnere i store internasjonale sammenligninger, for eksempel i London , 19 gull, bare slått av Frankrike og på dråpen Australia. Store fremganger.

Tidligere fantes 5-liters glassflasker med vin i butikkene i Portugal.                                      så ble de erstattet av plastflasker, og så kom pappvinen. Vi har forsket, og funnet noen som er helt greie som «husets», og så flasker innimellom når vi ser noe som lokker.Det er jo delte meninger om pappvin, min mening er at den kan være godpappvin eller likegyldig eller dårlig, presis som annen vin! Og til dem som sier at med en 3-litervin drikker man lett for mye, vil jeg referere:» Medlemmene pålegges å ikke drikke mer enn 7 glasss om gangen, og ikke oftere enn 2 ganger om dagen». Og den som tror jeg har sakset det fra en kampanje fra Vinicola tar feil.  Tysk avholdsbevegelses statutter fra 1608.                             

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s