om ruiner

Ann-Maris innlegg. Jeg er veldig fascinert av ruiner. Som gammel dame har jeg jo en viss likhet med dem og føler at vi har mye til felles. Men ikke alle eldes og forfaller like vakkert. Det finnes ruiner og ruiner. Portugal er dørgende fullt av ruiner av alle slag.

luftig

luftig

Ydmyke bondehus, fordums staselige herregårder og ruiner som nesten ikke kan gjenkjennes som byggverk. Herregårdsruiner er bygget med store steinblokker og sement, bondegårdsruiner med stort og smått av uhugget stein av alle slag og definitivt uten sement, bare stablet, til gjengjeld kan murene være nesten metertykke. Men mot tidens tann kommer de til kort. Taket gir seg først, det er trestaur og teglstein, punkt slutt. Regn og vind har fritt spillerom. Hele mitt liv har jeg hatt et godt øye til gamle og forfalne hus, og her kan jeg fråtse i det. Vis meg et forfallent og fraflyttet hus, og jeg kan ikke holde meg borte fra det. Sammen med min sønn Thor som har samme diagnose (ruinofil) har jeg klatret inn i mangen en ruinhaug og kikket.

en gang et hjem

en gang et hjem

Jeg blir melankolsk og tankefull inne i et sånt hus. Jeg ser for meg levende mennesker. Mennesker som har dyrket marken, født barn, hatt håp og drømmer – kanskje reist videre på leting etter et bedre liv? Ikke vet jeg, og ikke får jeg vite, men at gamle forfalne hus får meg til å stoppe opp er sikkert. Ruiner skal ellers utforskes med åpent sinn og åpen pose til plantefunn, ingen ruinbesøk uten plantespade. Særlig Sverige er et eldorado av ødetorp med spennende gamle stauder som heller enn gjerne vil få et nytt hjem (tror jeg). Og hvem er jeg at jeg skulle nekte dem det? Ikke tale om, frem med spaden.P1020697 I min egen hage har jeg mange ødetorpstauder fra flere land, ingen utelates fra det fargerike fellesskap. Så lenge jeg kan løfte en spade forblir det sånn. En annen sak er at livet med hakke og spade gjør at man tilslutt går i ett med de andre ruinene, men det er ikke så farlig.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s