Trafikk og nye trafikkregler

Det er bare to typer bilister på veiene: idioter som kjører langsommere enn meg, og de svina som kjører fortere.
Mariannes innlegg

Man hører mange klisjeer om trafikkkultur i landet «Syden», men det er vel stort sett overdrivelser. Vi må jo ofte kjøre til siden for å slippe andre forbi, men det er jo fordi vi kjører sakte for å se på hus og hager. Portugiserne er stort sett høflige og hensynsfulle i trafikken, selv om det er her jeg har hatt min «nær-døden-opplevelse». DSC01318Da Ann og jeg var her forrige gang leide vi en campingbil ved navn «Fern». Hun tok oss med på mange fine turer, men en dag vi kjørte fredelig gjennom en liten by møtte vi trehjulingen. Ikke vet jeg om han sovnet bak styret/rattet, men han hadde kurs rett mot vår bil – absolutt på vår side av gaten. Refleksen gjorde at jeg både bremset og svingte ut (nesten i en lyktestolpe), og vi slapp med skrekken.tuk tuk2

Det skal sies at i «sydenlandet» Italia gikk det litt villere for seg da vi var der i sommer. I lille Lucca og ellers i Toscana var bilistene hissige. Hvis man ikke holdt en fart på ca 80 i bygatene var det tuting og spetakkel (selv om det jo faktisk er forbudt å tute i italienske byer). Det var jo vanskelig for oss fordi vi var stadig var på utkikk etter hvor vi skulle ta til høyre eller venstre for å komme til målet. Ann ble for øvrig ganske flink med u-svinger.

I Portugal ble det 1. januar innført 60 nye trafikkregler. Sikkert mye bra, men den nye regelen om rundkjøring synes jeg er klønete. Høyre kjørebane er nå bare for dem som skal til høyre i første avkjørsel. Skal man rett fram må man krysse høyre fil to ganger. For meg høres ikke det trafikksikkert ut. fauna1020414Det er unntak fra regelen – bl.a befordringsmidler som er  trukket av hester, muldyr og eseler kan bruke høyre kjørebane. I rundkjøringene her ute på landet er det ikke noe problem, men i de større byene med tett trafikk er det nok litt verre.

I enkelte tettbebyggelser (skal være merket) har fotgjengere og biler samme rettigheter, grønn mannfotgjengere kan bruke hele gaten og bilister kan ikke kjøre fortere enn 20km/t.

Syklister kan nå sykle to i bredden, men må da ha ansvarsforsikring. Hvordan funker det, mon tro?Det skal være 1,5 m mellom syklister og biler, dvs at når syklistene skal sykle forbi en parkert bil, syklisyskal det være 1,5 m avstand, og når en bil kjører forbi en syklist skal det være 1,5 m avstand. (På de fleste veiene vil det si at bilisten må opp på fortauet på andre side av veien. )

Det har til nå ikke vært tillat å bruke mobil når man kjører, nå er det tillat hvis man har handsfri med bare en ørepropp, og det nytter ikke å si at man bare bruker den ene.

Brudd på reglene medfører høye bøter, og det sies at trafikkpolitiet plasserer seg i sine yndlingsrundkjøringer for å knipe syndere. Statskassen er jo tom, litt ekstra inntekter hjelper jo.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s