Hà caracois – Vi har snegler!

hà caracois

hà caracois

småsnacks fra hagen

småsnacks fra hagen

Ann-Maris innlegg

Det er et sørgelig faktum, men ikke til å stikke under en stol: Sneglene er kommet! Hos oss er jo den iberiske sneglen – mørdarsnigelen- best og verst kjent, og siden den er iberisk, skulle man tro den fantes overalt her, men nei. Her har den naturlige fiender og vi har ikke sett hverken den eller fiendene. Det takker vi for.

Men den vanlige med hus på ryggen, gjett om. Det har puslet noen få omkring i hagen, store fete og med vakkert mønstrede skall. vi har latt dem være ifred, bare båret dem litt lenger ned i hagen når våre veier har møttes. Frid og frøjd. Idyllen sprakk igår. Marianne var ute i hagen og sjekket månen eller noe annet viktig. Jeg leste om Portugals slott, borger og kirker. Men så brytes all fred ved at Marianne stormer inn og får meg opp i givakt på null sekunder med krigsropet «Trifidene kommer»!P1040227

Det var bråttom. Jeg innrullerte meg i motstandsbevegelsen i farlig fart, gikk til utstyrsdepotet, og iført morgenkåpe, hansker, lommelykt og innsamlingsbøsse skred jeg til verket, Marianne likeså. Det var en ujevn kamp, fienden var mange fler og dessuten små og kamuflert i gress, nedgravd i blomsterkrukker, gjemt under aloeblader og med mørket absolutt på sin side. Kampen var hård og mange falt. Dog tok vi mange fanger og behandlet dem bra, det vil si at vi kastet dem over gjerdet og inn i mandelhagen.

Jeg avskyr snegler, og det var bare min uhåndterlige altfor lange morgenkåpe, kalt «Dumbofrakken» som hindret meg i riktige myrderier, da var nabohagen en enklere, om enn feig utvei. Heretter er vi på vakt, og ve den snegl som nærmer seg de gjenlevende Clarkia og Lathyrus.

Snegler er jo mat, og her i landet er hussneglene salgsvare på alle markeder i sesongen, derav overskriften hà caracois, det betyr rett og slett «vi har snegler» .

klikk for link

Og for spesielt intresserte,hva med en oppskrift?                                                                
Caracoletas com molho de tomate. 
1,5 kg eklinger vaskes, bytt vann mange ganger. Legg dem i kokende saltet vann, kok 15 minutter. Varm 3 dl olivenolje i en kasserolle brun lett 2 skivede løk, 5 hakkede hvitløkfedd 2 skårne tomater 2 piri-piri og en hønsebuljongterning. Når det har kokt klart legges sneglene i, kok i 10 minutter. Serveres med grovt brød, mye vin og pågangsmot. Oppskriften har jeg lånt hos Katarina og Harald Nordli fra deres strålende bok «Köksvägen till Portugal»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s