se torsken

fregatt

som barn lærte jeg at man ikke skal skremme fisken….

Ann-Maris innlegg.

Den fisk som har forlatt vannet, skal ikke gjense det, men svømme i vin.  Fritt etter hukommelsen, men tror det er Escoffier.

Torsk – bacalhau – Gadus morhua. En fisk av så stor betydning at den helt bokstavelig har utløst kriger, dog «bare» kapping av trålwirer, «bombing» med fiskeslo, og marinefartøy som nære på har rent fiskebåter i senk. trusler om stengning av militærbaser, og denne alles krig mot alle på havet, har for kanskje all fremtid fullstendig ødelagt det rike torskefisket utenfor Newfoundland.

Et av landene som konsumerer uhorvelige mengder torsk er Portugal. Allerede for mange hundre år tilbake fisket de både på Newfoundlandbankene og i Norskehavet.Det måtte til, for fastefredagene kunne jo ellers bli tøffe. Torsken løste det. Det sørgelige utseendet på en klippfisk sladrer jo ikke akkurat om hvor godt det kan bli etter kjærlig håndspåleggelse, og vi nordmenn er absolutt ikke verdensmestere i klippfiskspising, bare i å produsere tørre flak.

bacalhau2Portugiserne derimot, vet at disse pappaktige flakene er en delikatesse.Bortsett fra oljeprodukter er det import av klippfisk som gjør størst innhugg i kassen her. Rett før jul var vår fiskeriminister Elisabeth Aspaker i Lisboa for å promotere klippfisk, og hun bør være optimistisk. Portugiserne hiver innpå  bacalhau og er helt klare på at den norske fremdeles er best. Og mens man i Norge må lete med lys og lykte i butikkene for å finne klippfisk, er den allestedsnærværende her, likså enkelt  som fiskepinner på ICA.  Det er verdt å merke seg at portugiserne sier bacalhau også om fersk torsk, undrer på om fiskeriministeren kan stikke innom med smaksprøve på Lofotskrei når tiden er inne? Når den skal på bordet, har Marianne og jeg sterkt divergerende synspunkter hva gjelder torskelever. Marianne mesker seg med det, jeg mener at medisinalindustrien kan få ha den i fred.torskemiddagg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s