Om nora og noria

Ann-Maris innlegg.

Denne gang er det ikke Ibsens Nora i dukkehjemmet det er snakk om. Jeg vil fortelle litt om en særegen greie algarvianerne har arvet etter maurerne, som jo kom som husokkupanter, ble her lenge og satte masse spor etter seg. Et av sporene heter noria, noen ganger også kalt noraP1020050. Her i strøket heter de nora. En fjern slektning av våre brønner. Araberne hadde den med seg på 1000-tallet, først til Spania, senere til Portugal. Det er skovlhjul montert som vannløftere i brønner, akvedukter og dypt vann ellers. En gang en fantastisk teknisk nyvinning, og det står massevis av dem rundt omkring her vi bor. Hvor mange av dem som er i  bruk vet jeg ikke, men at den gjennom årene har gjort livet lettere for vannbærende kvinner, er sikkert. Er det et sammentreff at det portugisiske ordet for svigerdatter er , ja just det, nora! Mangen en nora kan ha hatt glede av en annen nora.  Marianne og jeg er sikre på at nora, altså svigerdatteren, var den som måtte gå til noriaen, svigerdøtres lodd?  noria                         For oss nordboere kjennes jo ikke vann som noe vi skal spare så veldig på, men her vi bor nå, er vann vurdert annerledes. Selvfølgelig.  Det er langt mellom elver, bekker og innsjøer, og de knastørre åkerlappene vi ser, blir vannet med sinnrike systemer for å lede vannet inn, og så videre til neste lille åker. Så en nora  (de var felles for et bygdelag) kunne bety alt for avlingen, og noraene ble vedlikeholdt som de skatter de jo var. Med svigerdøtrene ble det kanskje litt ymse. Det var vel lettere å skaffe en ny svigerdatter enn en ny nora.   I mellomøsten er forøvrig noraene videreutviklet de senere årene, og  den største har et «hjul» som er 20 m i diameter, snakk om brønn!nora1030293

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s