Om trær jeg kjenner eller bare har hilst på

Sitat: Trær er dine beste antikviteter. Alexander Smith

Mariannes innlegg: Alle som er glade i naturen er vel fascinert av trærne, det er helt sikkert at jeg er det.

P1020835Fotobiblioteket vårt fra Algarve er kjemisk fritt for bilder av golfbaner, sandstrender med parasoller, vi har til nå heller ikke tatt bilder av maten vi spiser på restaurant selv om det er mye god mat å få.

P1020832P1020819Men trær! Det er noe annet, man kan ikke la være å ta bilder av de flotte trærne . Enten det er gamle oliventrær, P1030253korkeik eller Johannesbrødtrær. For ikke å snakke om pinjer!

P1030571

De gamle trestammene er jo en pryd i seg selv, denne har jo et ansikt.

Den romerske poeten Horats nevner oliven i forbindelse med sitt eget kosthold, som han beskriver som meget enkelt: «For min del gir oliven, endivier og kattoster meg næring.» Det finnes oliventrær som er tre tusen år gamle, og det er jo en god grunn til å respektere dem, man skal respektere eldre.

Av hjemlige trær er jo skjeve og krokete furuer langs kysten et flott syn, de klorer seg fast i bergsprekker og klarer seg fint på det de får av vann og næring der.DSC01579

Hjemme i Tidaholm vokser det en fantastisk ask rett utenfor tomtegrensen, jeg kan bruke mye tid på å beundre treet. Det er heller ikke feil at «mine» fugler også liker treet.

På Hugobakken – mitt barndomshjem, var det «storfurua» som sto rett ovenfor huset. Det manglet ikke på spådommer fra naboer om at treet kom til å falle over huset en vakker dag. Det gjorde ikke det, men da mamma bygde nytt hus plasserte hun huset noen meter til side for storfurua for sikkerhets skyld.

vindfall

Det var ikke dette treet, men stort nok som illustrajon.

 

I senere tid var jeg uheldig med en furu jeg hadde et godt forhold til. En dag mens jeg ennå var på jobb kom en voldsom regnstorm i Buskerud. Buss hjem til Tyristrand, og hva møtte  meg? Innkjørselen dekket av furugrener – og hva tenkte jeg da: Ringerikskraft har vært her og klipt trærne  og som vanlig latt kvistene ligge igjen.

Det var verre enn som så, en av mine flotte furuer på 15-20 m høyde hadde gitt opp og lot stormen ta styringen, utrolig nok falt den mellom huset og uthuset, bare sneiet litt av terrassen og ødela selvfølgelig masse planter. Strømkabelen gikk med i dragsuget, og det tok jo noen dager, men tross alt……. trærne er en del av naturen og dermed naturens krefter. Ann tok turen fra Sverige med motorsagen under armen, og så var vinterveden sikret.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s