Om surt og søtt

Ann-Maris innlegg.

Surdeigen min, Sura kallet, er med i vinteropplag. Nedkjølt og forsvarlig bundet  kom hun reisesyk og elendig frem til sitt nye hjem. Hun trengte nesten 2 uker på å kvikne til, kan surdeiger få jetlag? På så korte turer? Ikke vet jeg. Men jeg vet at hun var molefunken og ville ikke spise den nye, fremmede maten. Omtrent som når nordmenn og svensker har med seg brunost og Kalles kaviar for å ikke  bli belemret med skumle smaker.     surdeigsbrød                                                                             Suras spisevegring kom av at jeg ikke kan få tak i grovt rugmel (hennes favorittspise). Portugiserne, i alle fall her sør, bruker rug bare til dyrefor. Kanskje jeg må til Granngården ? Imidlertid har Sura avfunnet seg med at grovt hvetemel også er mat, så nå bobler hun livlig på kjøkkenbenken, og er svært entusiastisk. Når hun blir for vill, må hun i kjøleskapet og roe seg noen dager.  Når hun er i det humøret blir det kjempegode brød. surdeig på jobb

Neste bakedag er det Mariannes tur. Hun går for tørrgjær, og det første vi fant var mystisk og hadde ingen effekt – flatbrødbakernes drøm, antagelig. Men nå har vi fermento padeiro, tørrgjær så god som noen, og det daglige brød trylles frem på løpende bånd.

Men, her kommer en tilståelse: Vi synder grovt hva gjelder søtbakst, og ligger milevis etter norsk og svensk standard for hva som sømmer seg for gode husmødre i juletider. Vår julebakst innskrenker seg til en tung og smaskens god fruktkake som spises i tynne skiver og kommer til å vare lenge. Resten av søtbaksten kan vi titte på i butikkene. Portugiserne får ikke nok av kaker og godis av alle slag, og det er ikke nok at de er uhyggelig søte (kakene), det er også noe med størrelsen, de fleste bakverk er digre og med ekstra alt. «Alle» er fulle av egg, mandler og sukker i forskjellige kombinasjoner, ofte også med veldig mye kanel. Våre hjemlige kanelboller er i en mye lavere divisjon, like greitt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s