julestress?

Ann-Maris innlegg.

Min datter Grethe er en så perfekt husmor som jeg engang var. Gaver ferdigpakket i november, juletre ferdigpyntet 2.søndag i advent (kanskje også ferdig avnålet julaften)?Store mengder kaker til inn/ut-karusellen, for så endelig å bli fuglemat i februar. Alt på plass.

Her er aldeles fritt for julestress. Vi var i Faro igår, og gatene vi tidligere har sett fullpakket med krimskramskjøpende turister, er helt annerledes nå.

snurrejulekrybbe i Faro

snurrejulekrybbe i Faro

Endel butikker var stengt, det kan være dårlige tider eller sesongstengt, vet ei. I det store markedet var det naturligvis livlig, så kålbladene flagret. Vi kjøpte et stykke ribbe, veldig fin, 2 nye julestjerner til erstatning for de som ble brukket i kraftig vind forleden dag.                                                                                                 Bortsett fra å sørge for mat og drikke tar altså Marianne og jeg det veldig rolig. En tur ut i skogen etter noe grønt til juletre blir det vel, men ellers roer vi ned, simmar lugnt, que sera, sera, noen vil muligens kalle det latskap, men nei.              Det er simpelthen en del av greia – dessuten er jo jul en religiøs høytid, og som ikkereligiøs kjenner jeg ikke at det er mitt ansvar å holde julekommersen i høygir. Forresten så jeg i en avis at et sted i Portugal er bygget en julekrybbe på 3 500 kvm.??!! Javisst,nei.

Men litt skal vi jo gjøre for hyggens skyld. Det vi trenger for en fin julehelg er pinnekjøtt, kongerøkelse, blomster, fyr på peisen (vi tror nemlig ikke at nissen kommer den veien), julehilsener fra familie og venner, og i mangel på akevitt en liten julesnaps. Kongerøkelse fortjener noen ord.

Pistacia lentiscus er kommet hjem

Pistacia lentiscus er kommet hjem

Vi har den med fra Norge, apotekenes miks. De små, velduftende kvaeklumpene i miksen kommer fr en busk som vokser vill her, mastix, eller på latin Pistacia lentiscus, ja det er søskenbarn til pistasjenøtter. Og nå er kvaeklumpene kommet hjem og skal fyres opp til godlukt. Historikerne mener forresten at mastix var en av gavene de tre vise menn hadde i sekken da de arriverte Betlehem og kvad de velkjente ord: Ho-ho-ho, er det noen snille barn her?

I denne husholdning inngår heldigvis ingen lutefiskspisere! Det hersker harmonisk enighet om at kaustisk soda hører vaskekjelleren til, og at lutefisken lengter hjem til havet og det er greitt for oss.

4 responses to “julestress?

  1. Det hres ut som dere har julen under kontroll.. og det er jo bra.. men alts… karve.. jeg venter fortsatt i spenning . hehe

    21. desember 2013 kl. 13.23 skrev Ann-Mari og Mariannes vinteropplag i

  2. Joda, det høres ut som dere har julen under kontroll.. og det er jo bra.. men altså… karve.. jeg venter fortsatt i spenning . hehe

  3. kjempesupern i Faro stilte 3 ansatte, inkl. butikksjefen, på linje for å løse saken, men ikke.Sjefen skrøt på seg at han kunne engelsk også, men ordet caraway fantes ikke i hans vokabular. Men;Föreningen Svenskar i Världen har et lokallag i Ferragudo, och då, jävlar….fortsettelse følger.

  4. hei siste pakken er ennå ikke pakket 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s