betraktninger

P1020044Ann-Maris innlegg
Mye kan sies om floraen her, faunaen derimot er fort oppramset hva jeg kan se. I hovedsak består den av hunder, absolutt overtallig, noen katter, 2 ögleaktige kompiser, og så flyvende skarer, alt mellom stork og mygg. Naboen vår har 3 hunder. Den ene står alltid bundet, får absolutt ikke komme inn, de 2 andre lever glade dager med familieliv og om enn korte, så i alle fall regelmessige turer.
Vi har tatt saken, kjöpt 6 meter line, 70 cent, spurt på dårlig portugisisk og fått löyve til å gå tur med Foffy. Det gjör vi hver dag, og når vi kommer litt ut i skogen og ingen ser det får hun en godbit og vi får en kald pils. Fine turer, og da kommer jeg til floraen.
Algarve har en fantastisk flora. Nå, i midten av oktober er selvfölgelig mange mindre blomstrende urter  og annet småsnacks inntörket, men busker og trär er, med unntak av mandeltrærne, flotte og bugnende av blomster og/eller frukt. Når vi rusler omkring faller det rett som det er et granateple, en tomatillo eller noen kaktusfikenfrukt i en pose vi tilfeldig alltid har med. Tilfeldigvis har vi også en saks og etpar hansker som fikser tornene.
Men, mandeltrærne er et sörgelig syn. Flere års kraftig törke har gjort at de er i fryktelig dårlig skikk, mandlene henger på som svarte inntörkede mumiefrukter, og bladene er forlengst borte.
Oliventrärne derimot, vokser i alle gröftekanter og tiltross for at de absolutt  ikke kan spises uten mye preparering er det umulig å ikke plukke med seg en håndfull her og der.  Det er naturligvis druer overalt også, innenfor og utenfor gjerder og murer alt ettersom, men de fleste er ganske overmodne. Det er ikke appelsiner og sitroner, de kan jo ha blomst, kart og moden frukt samtidig.
Det flotteste Algarvetre jeg vet om, er johannesbrödtreet. Gigantiske brede kroner, knudrete grove stammer og svarte, læraktige belger som dels brukes til dyrefor, dels til kaker og dels til tykningsmiddel i mangt og mye. Dessuten smaker det litt sjokoladeaktig og brukes omtrent som kakao.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s