oliven

Alle vet jo at oliven er godt for helsen. Da er det jo et heldig sammenfall at de også er gode, jeg mener, tran er jo også bra for mye, men..                                                Oliven - massevisPortugal er en stor leverandør av oliven, men  små gårder og gammeldags høsting har satt ned kvaliteten, så det eksporteres nesten ikke annet enn som olje.

Men det har begynt å hende greier, så det finnes håp, små økoodlinger med gode sorter.

I veikantene rundt omkring finnes forvillede oliven, store grønne, små blå og alle varianter derimellom. Marianne og jeg plukket en håndfull og tok med hjem i oktober, og har prøvd å gjøre spiseoliven av det. De små blå ble ikke verst, men en påtrengende mangel på olivensteinutstikker gjør at de er litt tungspist. Og ikke har jeg arvet noen olivenkonserveringsoppskrift etter mamma heller.

Men; det norskeste av all mat, nemlig klippfisk, inngår strålende forbindelser med oliven, portugisere sier at de hører sammen      Her er en oppskrift:

Bacalaosalat med paprika                                                                                                          200 g bløtlagt klippfisk skjæres i passe biter og stekes lett. Rens og strimle 2 stk paprika, stek lett. 400 g kokte, skrelte poteter ternes, 1 stor løk skjæres i tynne skiver. Alt blandes  i salatskålen, krydres med pepper, salt, hakket hvitløk olivenolje og balsamicoeddik. Serveres med en stor skål oliven.                                 Og vin, rød eller hvit etter behag,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s